Економіка впала на одну сьому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка впала на одну сьому

Казна та Політика
686
Поки Держкомстат ще рахує рівень падіння економіки торік, Нацбанк опублікував свої оцінки. За підсумками 2009 р., базові галузі економіки втратили 20,2% своїх обертів. Падіння ВВП виявиться меншим - близько 14,5%. Це станеться за рахунок гальмівного ефекту бюджетної сфери і за рахунок статистичного спотворення.
Розрахований Національним банком Індекс виробництва базових галузей (ІВБГ) за грудень збільшився з -21,7% до -20,2%. "Це відображає певне поліпшення ситуації в промисловості, проте більшою мірою обумовлене статистичним ефектом бази порівняння", - говориться в дослідженні регулятора.
Незначне відновлення економіки дійсно сталося. Після обвалу на десятки відсотків ціни та обсяги виробництва в промисловості пішли трохи вгору.
За даними аналітиків Нацбанку, в грудні краще почувались підприємства машинобудування (7,9% зростання за місяць), автомобільної і тракторної промисловості (17%), а також хімії (0,7%) і металургії (2,1%). Крім того, 14,7% приросту показали структури, що працюють в електро-, водо- і газопостачанні. "На нашу думку, більше це пов'язано з несприятливими погодними умовами", - зазначили в НБУ.
Водночас набагато потужніше на поліпшення індексу вплинула математика - так званий ефект бази. Ще в жовтні ІВБГ показував -14,3% до жовтня 2008 р. У третьому кварталі він був на рівні -15,6%, у другому - на -28,1%, а в першому - на рекордному рівні -30,3%.
Цифра першого кварталу 2009 р. найповніше відображала ступінь обвалу української промисловості - втрату третини обертів. Загалом економіка також впала, хоча і не настільки сильно. За підсумками першого кварталу падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) виявилося "лише" 20,3%.
Але останні місяці 2009 р. вже не дають уявлення про реальність. Їх доводиться порівнювати з листопадом і груднем 2008 р., коли обвал вже стався. За рахунок цього в листопаді ІВБГ складав лише 0,1% до листопада 2008 р., а в грудні - 0,4%. Теоретично економіка вийшла "в плюс" за зростанням. Проте насправді це швидше статистичне спотворення.
Виконавчий директор Національного банку з економічних питаннях Ігор Шумило підкреслив, що зниження ВВП виявиться менш ніж 20,2%. Він пояснив, що напрями руху ІВБГ і реального ВВП збігаються, проте в числовому вираженні може існувати різниця декілька відсоткових пунктів.
За його словами, економіка країни в цілому більш неповоротка, ніж провідні галузі. "У 2004 і 2007 рр. спостерігалося сильне зростання базових галузей, проте бюджетний сектор і деякі інші не зростали так само сильно. ІВБГ випереджав ВВП. Навпаки, в 2008 р. базові галузі падали сильніше, а бюджетна сфера майже не показала зниження. У результаті ВВП знижувався не так сильно, як ІВБГ", - підкреслив він.
Падіння за підсумками 2009 р. Нацбанк прогнозує на рівні 14,5%, хоча в цілому по року допускав зниження на 14%.
Існують і альтернативні оцінки. "Ми чекаємо падіння ВВП за підсумками 2009 р. на рівні 13,5%. За результатами консенсус-прогнозу (проводиться журналом "Експерт Україна"), очікуються -13,9%", - зазначив економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.
Він підкреслив, що в 2010 р. консенсус-прогноз передбачає зростання ВВП на 3,5%. "Ми прогнозуємо 5%, проте це не означає швидкого зростання. Швидше, можна говорити про повільне відновлення за рахунок зростання на світових ринках. Природно, перший квартал виглядатиме краще за останні за рахунок горезвісного ефекту бази", - підкреслив Блінов. Для порівняння: Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) прогнозує зростання вітчизняної економіки цього року на 3%, Організація об'єднаних націй (ООН) - лише на 0,4%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас