Кому війна мати рідна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому війна мати рідна

Казна та Політика
1132
У Вашингтоні розгорається скандал довкола безконтрольного витрачання коштів держдепартаментом США в Іраку. Аудиторська перевірка виявила цілу низку випадків, в яких чиновники "не належним чином контролювали витрату бюджетних коштів, виділених приватним підрядчикам". У держдепартаменті звинувачення називають безпідставними.
Спеціальна інспекція із відновлення Іраку (SIGIR) протягом декількох місяців вивчала контракти, які державні відомства укладали з приватними підрядчиками. Найбільша увага була приділена діяльності держдепартаменту США, який керував розподілом левової частки бюджетних коштів, що надаються Вашингтоном на програми відновлення Іраку.
В підсумку інспектори виявили цілу низку випадків явної перевитрати коштів. Так, держдепартамент протягом року оплачував роботу 16 охоронців для шести американських підрядчиків, які працювали в Іраку. На ці цілі було витрачено $4,5 млн, притому що у підрядчиків була своя охорона і додаткової вони не потребували.
В звіті інспекторів наводиться і такий випадок. У 2006 році держдеп узяв в лізинг два генератори для постачання електрикою однієї з військових баз на півночі Іраку. Відтоді за користування устаткуванням власникові було заплачено $450 тис., хоча покупка двох генераторів обійшлася б держбюджету лише у $78 тис. В іншому випадку йдеться про оренду квартир в Іраку, яку також оплачував держдепартамент. Контракт був складений так безграмотно, що вже після його укладання домовласник легко підвищив плату з $12 тис. до $20 тис. на місяць за квартиру.
Однак особливу увагу аудиторів привернув найкрупніший контракт держдепу, що дістався американській приватній охоронній компанії DynCorp International. У 2004 році ця фірма отримала підряд на підготовку співробітників іракської поліції. Вже на початковій стадії реалізації контракту за розпорядженням держдепартаменту на рахунки DynCorp було переведено більше $1 млрд. При цьому довгий час обґрунтованість витрачання настільки значних коштів і всю бухгалтерську звітність перевіряв лише один співробітник держдепу. "Недостатній нагляд з боку держави відкриває простір для різних зловживань і витрат", - заявив в зв'язку з цим генеральний інспектор Стюарт Боуен.
Пізніше, коли контракт з DynCorp перевищив суму 2,5 млрд, для контролю бухгалтерської документації, пов'язаної з компанією, в держдепартаменті посадили ще двох осіб. Проте в SIGIR вважають, що цього все одно недостатньо. "Я вважаю, що вони (представники держдепартаменту США.-Ъ) повинні діяти якнайшвидше, аби виправити цю ситуацію", - зазначив Боуен.
В держдепі категорично не згодні з висновками аудиторів. За словами заступника держсекретаря США Девіда Джонсона, кошти перераховуються підрядчикам лише після ретельної перевірки. Прес-секретар DynCorp Дуглас Ебнер заявив The Associated Press, що компанія непогано справляється зі своєю роботою в настільки складній обстановці, але вітає будь-які зауваження і спостереження.
Впевненості чиновникам і приватним підприємцям додає той факт, що доповідь спеціальної інспекції із відновлення Іраку нічого не говорить про якість роботи, яку виконала DynCorp в рамках підряду. Втім, такого завдання перед аудиторами і не ставили.
Тим не менше в конгресі перевірка викликала значний інтерес. "Вони (держдепартамент) ведуть цей контракт з 2004 року і, судячи з доповіді, поняття не мають, як витрачалися гроші, - заявила глава сенатського комітету з нагляду за дотриманням контрактів Клер Маккаскілл. - Ще гірше те, що ті ж самі люди відповідають за підготовку поліції в Афганістані, і у мене немає упевненості в тому, що там вони проявлять себе краще". Її підтримала колега із комітету сенатор Сюзан Коллінс, яка закликала негайно реформувати систему управління федеральними контрактами, особливо в таких складних місцях, як Ірак, Афганістан або Гаїті.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас