Економіка все ще слабка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка все ще слабка

Казна та Політика
457
Організація об'єднаних націй (ООН) в доповіді "Світовий економічний стан і перспективи на 2010 р." прогнозує, що в 2010 р., за умови продовження провідними державами "політики стимулювання економіки, буде спостерігатись помірне зростання (ВВП) в світі на рівні 2,4%". За оцінками експертів ООН, "світовий ВВП впаде за підсумками 2009 р. на 2,2%", проте з другого півріччя минулого року спостерігалося поліпшення економічної ситуації, значне відновлення об'ємів світової торгівлі і промислового виробництва.
Після обвалу світової економіки в кінці 2008 р. - початку 2009 р. економіка все більшої кількості країн припиняє падіння і демонструє зростання. Показники міжнародної торгівлі і глобального промислового виробництва з кожним днем стають усе більш сприятливими, ситуація на світових фондових біржах безперервно покращується. Водночас відродження і відновлення світової економіки проходить незбалансовано, а умови для поступального розвитку залишаються слабкими.
В найбільш розвинених економіках світу ситуація з кредитами, як і раніше, залишається напруженою. Відновлення внутрішнього попиту в багатьох країнах знаходиться лише на початковому етапі. Економічне відновлення здійснюється головним чином за рахунок заходів фінансового стимулювання, зроблених розвиненими країнами, що розвиваються, а також завдяки періодичному коригуванню глобальних запасів. У чималій кількості країн споживання і попит на інвестиції залишаються слабкими, рівень безробіття продовжує зростати, а продуктивність є надлишковою. При цьому в доповіді ООН підкреслюється, що в 2010 р. відновлення темпів світового економічного зростання буде "повільним, рівень безробіття залишиться високим, а інфляція - низькою".
За прогнозом ООН в 2010 р. економіка США може зрости на 2,5%. Відновлення темпів економічного зростання в країнах Європейського союзу складе в середньому лише 0,6%, а в Японії - 0,9%. Значно швидше збільшуватиметься ВВП країн Азії, що розвиваються, який за підсумками 2010 р. може досягти в середньому 5,3%, тоді як в кризовому 2009 р. він виріс лише на 1,9%. Експерти ООН прогнозують, що за підсумками 2010 р. зростання економіки Китаю складе 8,8%, Індії - 6,5%, Бразилії - 4,5%. Але навіть ці високі показники провідних країн, що розвиваються, нижчі за їх економічний потенціал.
Країни СНД під час кризи продемонстрували різну динаміку економічного спаду і відновлення. Найбільш успішними економіками в СНД стали Узбекистан, Азербайджан і Туркменістан. Тоді як в 2009 р. більшість країн СНД і світу пережили скорочення економік, їх ВВП виріс. При цьому ООН прогнозує, що в 2010 р. темпи зростання цих економік збережуться, перевищать темпи зростання ВВП Індії і поступатимуться лише Китаю. Маленьким економікам Таджикистану і Киргизстану в 2009 р. також вдалося уникнути рецесії.
Значно гірший стан економік інших країн СНД. Росія, яку все важче відносити до групи БРІК, в 2009 р. пережила падіння економіки на 7%, а в 2010 р. зростання буде слабким. Економіка Казахстану, яка в 2009 р. злегка скоротилася, повернеться до свого обсягу напередодні спаду. В той же час Білорусь, Грузія і Молдова не зможуть відновити свої економіки до докризового рівня. Феноменальне падіння економік за підсумками 2009 р. спостерігалося в Україні та у Вірменії, воно склало 15%. У цих країнах ООН прогнозує найслабші темпи відновлення економік в 2010 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас