"Україну" взяли у заручники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Україну" взяли у заручники

Казна та Політика
6925
Спроба прибрати з ринку поліграфічної продукції консорціум "Єдина державна автоматизована паспортна система" (ЄДАПС) вилилася в скандал, який його учасники наполегливо перекладають у виборчу площину.
Уряд звинувачує регіоналів в спробі захоплення поліграфкомбінату "Україна". Регіонали відповідають в стилі "сам дурень", заявляючи, ніби прибічники Юлії Тимошенко додруковують на підприємстві невраховані бюлетені до другого туру виборів президента. Реальною ж причиною протистояння, судячи з усього, є конфлікт бізнес-інтересів.
Гучний скандал, що продемонстрував тісне переплетення вітчизняної політики і бізнесу, вчора досяг апогею. За інформацією МВС, близько 6:00 в понеділок група осіб проникла на територію режимного держпідприємства, де друкуються документи суворої звітності і, зокрема, виборчі бюлетені, - поліграфічного комбінату (ПК) "Україна". Ці особи перешкоджали роботі призначеного днями Кабміном в.о. керівника ПК Володимира Хомка. Міліція затримала 22 учасників конфлікту, 18 з них представилися помічниками та охоронцями депутатів, інші - співробітниками охорони підприємства.
За заявою Партії регіонів, вторгнення на ПК очолив представник Кабміну. Регіонали назвали рішення уряду звільнити директора підприємства Сергія Музику реалізацією плану зриву другого туру президентських виборів. За словами першого віце-спікера Олександра Лавриновича (ПР), його фракція ініціює із цього приводу позачергове засідання Верховної Ради на поточному тижні.
В команді прем'єра звинувачення спростовують, наполягаючи, що на комбінат незаконно пробралися якраз депутати-регіонали. Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов сподівається, що з новим керівником робота комбінату найближчим часом буде відновлена, в т.ч. друк закордонних паспортів - вже без участі посередника в особі концерну ЄДАПС (низка ЗМІ згадують у зв'язку з цим концерном про бізнес-інтереси деяких депутатів-регіоналів). За словами Турчинова, мета уряду - "усунути корумповане керівництво комбінату для укладання прямих угод щодо друку закордонних паспортів".
Конфлікт між Кабміном і ЄДАПС загострився в січні. Глава МВС Юрій Луценко заявив, що консорціум припинив друк закордонних паспортів і водійських посвідчень через виниклу в грудні заборгованості перед ним в сумі 150 млн. грн. Вчора депутати від ПР вкотре зажадали відставки Юрія Луценка. Відповідний проект постанови зареєстрував в Раді в понеділок Лавринович.
Вчора Віктор Ющенко зібрав з питання інциденту довкола "України" Раду нацбезпеки та оборони. Всупереч очікуванням, тези, озвучені на засіданні, були політично незаангажованими. Радбез передала охорону держпідприємства внутрішнім військам МВС. СБУ належить контролювати процес виготовлення виборчих бюлетенів. Аби жодна із сил, що конкурують за президентське крісло, не впливала на роботу комбінату, РНБО запропонував Кабміну призначити тимчасовим керівником ПК одного із заступників його керівника, "які мають доступ до державної таємниці і відповідно до постанови уряду мають бути затверджені Мінфіном".
Тим часом прокуратура Києва порушила кримінальну справу за фактом захоплення поліграфічного комбінату. Справа порушена за ст. 341 КК ("Захоплення адміністративних будівель") і за ст. 365 ("Перевищення службових повноважень"). Коментуючи ситуацію, один з активних учасників подій, народний депутат від ПР Василь Грицак заявив "i", що посадові особи секретаріату Кабміну і керівництво Мінфіну, в управлінні якого знаходиться поліграфкомбінат "Україна", в ручному режимі внесли зміни до його статуту для того, аби отримати контроль над підприємством. "Завдання новопризначеного в.о. директора - незаконно надрукувати 1,5 млн. бюлетенів на користь Юлії Тимошенко", - наполягає член парламенту.
Прибічники прем'єра спростовують ці заяви. Юлія Тимошенко доручила МВС організувати відеоспостереження за процесом виготовлення виборчих бюлетенів на поліграфкомбінаті "Україна", аби ніхто не спекулював на можливих фальсифікаціях під час виготовлення документів, запевнив Юрій Луценко.
Депутат від БЮТ Сергій Власенко заявив, що саме регіонали втручаються в дії Кабміну. "Вони не мають права захищати якогось керівника. Уряд вирішив, що держпідприємство працює неефективно, не може впоратись із поставленими завданнями, і є необхідність змінити менеджмент", - говорить пан Власенко. Він зазначив, що ніхто, включаючи РНБО, не засумнівався в праві Кабміну здійснювати кадрові перестановки у комбінаті, що належить державі. "Рішення РНБО поставити керівником підприємства когось із заступників носить виключно рекомендаційний характер", - констатував представник БЮТ.
Ситуацію на підприємстві вчора вивчали міжнародні спостерігачі. Тим часом вже сьогодні на комбінаті "Україна" почнуть друкувати бюлетені для голосування на повторних виборах президента. Вартість робіт - близько 13 млн. грн., повідомили в ЦВК. Інформація ж про розмір втрат репутації для держави Україна, що виникли унаслідок чергового бізнес-політичного скандалу, ніким не озвучується.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас