Український ринок акцій почав тиждень незначним зростанням, слідуючи за динамікою світових майданчиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій почав тиждень незначним зростанням, слідуючи за динамікою світових майданчиків

Фондовий ринок
166
Українські фондові індикатори в понеділок продемонстрували невпевнену динаміку на тлі нестабільної зовнішньої кон'юнктури: відкриття українського фондового ринку в "червоній зоні" ближче до обіду змінилося активним зростанням всіх ліквідних паперів, проте до закриття ринок знов розгубив свій позитив, виявившись практично на рівнях п'ятниці. За підсумками дня індекс "Української біржі" зріс на 0,25% - до 1604,07 пункту, індекс ПФТС - на 0,16%, до 614,50 пункту.
Як повідомив інвестиційний консультант ІК "Драгон Капітал" В'ячеслав Орлюк, український ринок з відкриття пішов у негативну зону на помірно негативному зовнішньому фоні: американські індекси завершили попередній тиждень максимальним падінням з березня 2009 року, а ціни на сировинні ресурси значно знизилися на побоюваннях зменшення попиту з боку Китаю. Крім того, продажі також підтримав тренд російських і більшості європейських майданчиків, відразу ж після відкриття тих, що пішли в негативну зону.
Однак надалі торги характеризувалися волатильністю, український ринок рухався слідом за глобальними ринками. До середини торгівельної сесії падіння було відіграно, торги перемістилися на позитивну територію. Як відзначив Орлюк, оптимізм був зумовлений, у тому числі, значним зростанням ф'ючерсів на американські фондові індекси. Крім того, відкриття американських майданчиків зі значним "гепом" вгору зумовило закриття українського ринку незначним зростанням.
Як прогнозує Орлюк, відкриття ринку у вівторок визначать підсумки торгів у США, а також динаміка російських індексів. Експерт вважає, що ринок продовжить консолідацію, хоча допускає, що по деяких паперах першого і другого ешелонів інвестори знайдуть цінові рівні привабливими для покупок.
За його оцінкою, масштабного зростання українських індексів слід чекати не раніше другої половини тижня в разі виходу позитивної макростатистики по американському ринку нерухомості, даних по ВВП США за четвертий квартал, а також прояснення ситуації із затвердженням Бена Бернанке на пост голови ФРС США.
Протягом всієї торгівельної сесії найбільший попит мали найбільш ліквідні папери сектора ГМК, банківського сектора, елітного машинобудування, а також "Укрнафти" напередодні чергових зборів акціонерів.
В цілому активність на ринку в понеділок була дуже низькою, кількість операцій - невеликою.
На "Українській біржі" в лідерах по ліквідності виявилися акції Єнакіївського метзаводу (3,575 млн грн.), "Укрнафти" (2,374 млн грн.) і "Азовсталі" (2,366 млн грн.).
Серед паперів, що торгуються, збільшилася капіталізація акцій банку "Форум" - (+3,65%), "Західенерго" (+1,45%) і Крюковського вагонобудівного заводу (+1,41%). Безумовним лідером дня стали акції "Турбоатому" (+11,11%) на одній операції.
Лідерами падіння котирувань стали низьколіквідні акції металургійного комбінату ім. Дзержинського (-7,27%). Крім того, трохи втратили у вартості більш ліквідні акції Райффайзен Банку Аваль (-0,71%), Ясиновського коксохімічного заводу (-0,29%) і Єнакіївського металургійного заводу (-0,05%).
В цілому на "Українській біржі" обсяг торгів склав 28,172 млн грн.
На ПФТС в понеділок лідерами за обсягом торгів стали акції "Центренерго" - укладено угод на 2,5 млн грн., "Азовсталі" - на 2,0 млн грн., "Мотор Січі" -1,3 млн грн.
Всього на ПФТС були укладені угоди з акціями на суму 11,826 млн грн.
Як повідомила трейдер інвестиційної компанії Phoenix Capital Ірина Барабанова, на міжнародних майданчиках українські акції як і раніше торгувалися неактивний при низьких обсягах торгів, - іноземні інвестори практично не виявляли до них жодної цікавості. За її даними, папери девелоперських компаній закрилися практично нульовою зміною котирувань. Відзначалося лише падіння акцій DUPD, що показали істотне зростання минулого тижня. Акції Kernel просіли на 1,4%, в той же час вартість паперів "Астарти" і "Миронівського хлібопродукту" не змінилася.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас