До 2013 року малий російський бізнес заощадить удвічі на хабарах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 2013 року малий російський бізнес заощадить удвічі на хабарах

Казна та Політика
200
Видатки малого і середнього бізнесу Росії на адміністративні витрати, у тому числі хабарі, знизяться до 2013 р. удвічі, розраховують в Мінекономрозвитку.
На "подолання адміністративних бар'єрів" малий і середній бізнес витрачають до 6% свого щорічного доходу, констатує Мінекономрозвитку. В карті проекту "Розвиток малого і середнього бізнесу до 2012 р.", яку 11 березня розгляне уряд, відомство ставить завдання знизити ці витрати підприємців удвічі, пишуть "Ведомости".
Мова йде про витрати на ліцензування, сертифікацію, платні послуги і хабарі, пояснює співробітник Мінекономрозвитку. Знизити їх до 3% можна за рахунок скасування деяких легальних платежів, а якщо одночасно стане менше хабарів, то підприємці заощадять ще більше, каже він: вже цього року навантаження зменшиться, оскільки у минулому істотно скоротився перелік продукції, які сертифікувалася. Результат Мінекономрозвитку відстежить за опитуваннями підприємців, яке проводяться "Опорою Росії". У 2005 р., коли опитування лише починалися, адміністративні витрати оцінювалися в 10% від доходів.
Знизити витрати до 3% реально, але і такий рівень дуже високий, розчарований керівник "Опори" Сергій Борисов. Норма прибутку у всіх різна, тому середній обсяг витрат - цифра умовна, вважає Владлен Максимов з профспілки підприємців "Ліга свободи": "Для когось прийнятні витрати 10%, для інших і 3% вже багато".
Зниження витрат підвищить привабливість малого бізнесу, вважають в Мінекономрозвитку. Відомство пропонує розвивати мікрофінансування і систему грантів, субсидувати ставку за кредитами, підвищувати попит на продукцію (наприклад, через держзамовлення), забезпечити доступ підприємців до нерухомості та інфраструктури, будувати бізнес-інкубатори і технопарки. В результаті через три роки малим або середнім бізнесом мають займатися 18% економічно активного населення (зараз - 13%), а частка його продукції має зрости до 29% ВВП (поки 21%). Частка оберту малих і середніх підприємств, не зайнятих у торгівлі, має збільшитися до 40% з 29% (дані за 2009 р.).
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас