Сталевари залишились в десятці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сталевари залишились в десятці

Казна та Політика
871
В 2009 р. світове виробництво сталі зменшилось на 8%, в Україні - на 20,2%. Проте наші конкуренти - Китай та Індія - змогли збільшити виробництво. Водночас західні країни постраждали від власного протекціонізму - криза вдарила по їх сталеплавильних компаніях найболючіше. Україна зберегла восьме місце в рейтингу світових виробників сталі, який щороку публікує The World Steel Association (worldsteel).
За даними асоціації, світове виробництво сталі в 2009 р. склало 1219,7 млн. т (-8,1% до показника 2008 р.), у тому числі українські компанії виплавили 29,8 млн. т сталі, що на 20,2% нижче, ніж показник 2008 р. (37,3 млн. т). Якщо порівняти підсумки 2009 р. з піковими значеннями 2007 р., то світове зниження виробництва металу становило 9,4%, а українське - 30,4%. Варто зазначити, що результати роботи українських підприємств виявилися набагато кращими за прогнози, що озвучувалися на початку 2009 р. Адже в деякі місяці зими (кінець 2008 р.- початок 2009 р.) скорочення виробництва сталі в нашій країні досягало 60%.
Очікувалось, що за підсумками року Україна покаже максимальне зниження обсягів виробництва. Проте, за даними worldsteel, у топ-10 виробників сталі - з найгіршим показником: США (-36,4%), Німеччина (-28,7), Японія (-26,3) і Бразилія (-21,4%). І за підсумками року США, з результатом 58,1 млн. т, поступилися третім місцем рейтингу Росії (59,9 млн. т). Зростання виробництва сталося лише в двох країнах: Китаї (+13,5%) та Індії (+2,7%).
Аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Макаров зазначає: "Металургія в розвинених країнах виявилася затиснута в національних ринках збуту. Європейські, японські та американські металурги могли б працювати ще гірше, коли б не квоти і мита, які захищають їхні ринки".
"На початку кризи споживачі, піддавшись паніці, в першу чергу розривали відносини з іноземними постачальниками. Проте у міру стабілізації ситуації і зниження попиту на ринках окремих держав поновилися закупівлі металопрокату з найбільш низькою собівартістю. Українські виробники завдяки вертикальній інтеграції знаходяться в першій трійці світових лідерів за собівартістю слябів і товарної заготовки", - вважає аналітик ІК BG Capital Євген Дубогриз.
В 2009 р. з 49,6% до 58,3% збільшилася частка країн БРІК (Бразилія, Росія, Індія і Китай), що говорить про перерозподіл виробництва чавуну і сталі з розвинених в країни, що розвиваються. При цьому китайські виробники розлили 47% світової сталі. Україна трохи скоротила свою частку в світовому виробництві сталі - з 2,8% до 2,4%.
Згідно із ще однією інформацією, що є у розпорядженні "і", серед українських підприємств найгірші показники у відносному вираженні показали малі заводи - "Донецьксталь-МЗ", Донецький ЕМЗ, "Інтерпайп - Нижньодніпровський ТПЗ" і "Дніпроспецсталь", на яких зниження обсягів виробництва склало від 40% до 52%. Окремо виділимо Макіївський МЗ, де торік було повністю припинено виробництво сталі і чавуну. В абсолютному вираженні максимальне зниження виробництва сталі зафіксоване у ВАТ "ММК ім. Ілліча" і "АрселорМіттал - Кривий Ріг - 1,35 і 1,19 млн. т відповідно. При цьому близько 0,6 млн. т сталі в 2009 р. було вироблено новими підприємствами з Донецької області - ВАТ "АзовЕлектроСталь" (Маріуполь) і ТОВ "Електросталь" (Курахово).
"Ми чекаємо зростання виробництва сталі в Україні на 12,5% до 33,5 млн. т в 2010 р. і 5,4% середньорічного зростання виробництва сталі в найближчі дев'ять років. А ось металургійні компанії з розвинених країн навряд чи істотно поліпшать свої показники через вищі витрати на виробництво 1 т сталі. У цих регіонах (ЄС, США та ін.) основний акцент буде зроблений на розвиток прокатного виробництва", - вважає Євген Дубогриз.
Його підтримує Олександр Макаров: "Частка БРІК в світовому виробництві сталі продовжуватиме збільшуватися. Основний приріст випуску очікується якраз в Індії і Бразилії. Нарощуватимуть потужності і Росія з Китаєм. В той же час в розвинених країнах металургія поступово вмирає. Колись галузь була стратегічною для кожної країни, але за останні 15 років вона стала глобальною і втратила свій привілейований статус".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас