Закінчення епохи споживання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закінчення епохи споживання

Казна та Політика
5222
Ще нещодавно незалежні експерти з гордістю констатували, що вітчизняна економіка розвивається за західним зразком, де головну роль у формуванні національного продукту відіграє споживач. Останні дві п'ятирічки частка послуг у структурі українського ВВП стабільно збільшувалася. Однак для нашої країни така модель виявилась занадто ризикованою. Різке зубожіння населення в період кризи і згортання кредитування спровокували обвал споживання.
На відміну від західних країн, убогий вітчизняний бюджет не дозволив уряду підтримати внутрішній попит. Як наслідок, рівень падіння ВВП виявився одним з найвищих не лише в Європі, а й на всьому пострадянському просторі. Тепер місія локомотива економіки знову переходить до промисловців.
Марнотратникам перекрили повітря
Основну частку національного продукту розвинених країн формує сфера послуг (64%), близько третини (32%) припадає на виробництво і 4% - на сільське господарство. За даними Держкомстату, з 2001 по 2007 рр.. частка послуг (включаючи держустанови) у вітчизняному ВВП збільшилася з 44,7 до 51,7%, промисловості - лише з 27,1 до 28,2%, сільського господарства - зменшилась із 14,4 до 6,6%.
Якщо використовувати в розрахунках світову методологію, то частка послуг у нашому ВВП до початку кризи вже майже досягала 60%. Ключовим фактором, який стимулював розвиток сфери послуг і, відповідно, зростання ВВП, був рівень споживання домогосподарств. За підрахунками Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна", частка приватного споживання у структурі ВВП почала неухильно зростати з 2004 р. Якщо в 2003 р. вона становила лише 6%, то в 2007-у впритул наблизилась до 30%-ої позначки (при розрахунку структури національного продукту допускається використання кількох методологій).
Споживчий бум був спровокований швидким збільшенням заробітних плат, що з 2000 р. піднялися майже втричі, збільшенням соціальних виплат з бюджету і розширенням споживчого кредитування. Саме рекордні темпи внутрішнього споживання і стали головною причиною економічних досягнень країни в останні докризові роки: у порівнянні з 2005 р. в 2007-му темпи приросту національного продукту потроїлися. Але як тільки споживання зменшилось, обвалився і національний продукт. За розрахунками експертів, в минулому році ВВП скоротився на 15% (офіційних даних Держкомстату поки що немає).
В динаміці ВВП дзеркально відобразився стан роздробу. За інформацією статистичного відомства, обсяг роздрібного товарообігу в 2009 р. зменшився на 20,6% (рік до року) у порівнянні з майже 18%-ним зростанням в 2008 р. Скорочення прибутків населення (індекс реальної заробітної плати у минулому році знизився на 11 %), високий рівень безробіття, який у третьому кварталі досяг рекордних 10%, і фактичне заморожування кредитування істотно обмежили купівельну спроможність громадян.
Ситуацію ускладнили затягування виплат депозитів проблемними банками і різка девальвація гривні наприкінці минулого - початку нинішнього року. Зростання курсу ВКВ не тільки спустошило кишені позичальників, що взяли доларові позики, але і спровокувало подорожчання споживчих товарів, що ввозяться. Занадто песимістично налаштовані імпортери, побоюючись подальшої девальвації гривні, збільшували вартість продукції з великим запасом, формуючи ціни виходячи з обмінного курсу 10 грн./$, Що, відповідно, зробило імпорт недоступним для багатьох споживачів.
Подорожчання товарів на тлі стрімкого зубожіння населення закономірно призвело до спаду продажів у всіх роздрібних сегментах, що підтверджують і самі торговці.
"Протягом 2009 р. на ринку цифрового рітейлу (реалізація мобільних телефонів, персональної електроніки, комп'ютерної техніки і т. ін.) у різних товарних групах падіння продажів склало 30-70%. Особливо невдалим було перше півріччя", - розповів президент Unitrade Group Володимир Колодюк. До переліку найбільш постраждалих від кризи також увійшли торговці автомобілями. "Обсяги реалізації авто зменшились у 2009 р. на 74% у річному вирахуванні", - констатують аналітики ІНГ Банку (Україна).
Лише в другому півріччі 2009 р. ситуація в роздробі почала стабілізуватися. Якщо за 10 місяців роздрібний товарообіг знизився на 20,9%, то за січень-листопад цей показник покращився до 20,7%, а за підсумками року - до 20,6%. При цьому в грудні (у порівнянні з попереднім місяцем) роздрібна торгівля навіть пішла в зростання (на 15,4%), тоді як у листопаді (у порівнянні з жовтнем) спостерігався спад на 9,2%.
Інформація рітейлерів збігається з опублікованими відомством офіційними даними. "У листопаді (відносно жовтня) ми зафіксували спад продажів на 12%. Зате в грудні в порівнянні з попереднім місяцем приріст склав 40%", - розповіла спеціаліст зі зв'язків з громадськістю "Евросети" (роздрібна торгівля стільниковими телефонами, цифровими фотоапаратами, MP3-плеєрами тощо) Марина Контаурова. "Грудень минулого року став для нашої компанії першим місяцем зростання з початку кризи, що дозволяє розраховувати на позитивну динаміку обсягів продажу і в 2010 р.", - наголосив комерційний директор молочної компанії "Галичина" Іван Саломатін.
А економісти вважають, що сприятлива статистика з роздрібного товарообігу в кінці року аж ніяк не свідчить про позитивні тенденції в рітейлі. "Зростання на 15,4% місяць до місяця в грудні потрібно розглядати не як активне відновлення галузі, а як сезонний стрибок передсвяткових продажів (щорічно в грудні спостерігається підйом торгівлі на 15-20%). Насправді динаміка торгівлі в річному вирахуванні у цей період навіть погіршилася: у листопаді 2009 р. спад (відносно листопада 2008 р.) склав 18,4%, в грудні - 20,6%", - констатує економіст Олексій Блінов.
Вперед у минуле
Невтішні прогнози для роздрібної торгівлі та сфери послуг експерти роблять і на поточний рік. За відсутності бюджету-2010 соціальні виплати будуть проводитися в обсягах минулого року. Та й новий фінансовий кошторис країни навряд чи передбачатиме збільшення соціальних витрат. Для відновлення кредитного співробітництва з МВФ, без якого влада не впорається з фінансуванням касових розривів скарбниці, Україні доведеться виконувати взяті на себе зобов'язання. І однією із головних умов виділення чергового траншу є заморожування соціальних видатків бюджету (їх збільшення можливе тільки на рівень інфляції). Стан банківської системи залишається критичним, що не дозволить відновити масштабне кредитування споживачів і в нинішньому році. Та й самі торговці, які гостро потребують обігових коштів, не зможуть активізувати розвиток бізнесу, розширити мережі магазинів або поповнити асортимент товарів.
"Розвиток рітейлерів зараз відбувається переважно за рахунок власних коштів. Але дозволити собі це можуть далеко не всі учасники ринку. Більшість із них мають істотне боргове навантаження і зосереджені, в першу чергу, на збереженні своїх позицій і вирішенні фінансових проблем, а не на відкритті нових магазинів", - констатує віце-президент корпоративних фінансів BG Capital Олександр Вікторов.
Думки експертів щодо темпів зростання сильно відрізняються. "Ми зберігаємо наш прогноз підвищення роздрібного товарообігу в 2010 р. на рівні 1,5% у річному вирахуванні", - відзначають аналітики ІНГ Банку.
"Для пожвавлення внутрішнього попиту Україні необхідні сталий розвиток банківської системи та вирішення бюджетних проблем. У 2010 р. державні фінанси будуть залишатися в критичному стані, а банківська система лише почне відновлюватися. За оптимістичним сценарієм внутрішній попит зможе стати драйвером зростання економіки не раніше наступного року", - переконаний старший аналітик компанії Phoenix Capital Андрій Нестерук.
Головним двигуном економіки в цьому році будуть підприємства-експортери. Запорукою їх успіху має стати розширення попиту на вітчизняні товари на зовнішньому ринку. "Ми очікуємо зростання ВВП в 2010 р. на рівні 4% за рахунок експортно-орієнтованих галузей, у першу чергу металургії", - підкреслив аналітик компанії Concorde Capital Микита Михайличенко.
"Мінімальний показник зростання ВВП у нинішньому році складе 2%. Але, швидше за все, він виявиться вищим за рахунок низької порівняльної бази. Темпи відновлення внутрішнього попиту будуть повільнішими, ніж зростання ВВП. Економіка продемонструє позитивну динаміку за рахунок експорту та виробництва промислових товарів", - погоджується з колегою президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Відновлення в інших галузях, таких як будівництво і сектор послуг, прогнозується не раніше 2011-2012 рр..
За один кризовий рік наша країна втратила всі досягнення останніх двох п'ятирічок. І тепер, щоб підігнати структуру вітчизняної економіки до європейської моделі, можливо, знову буде потрібно десятиріччя.
Петро Ручников
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас