Новий російський посол Зурабов прибув до Києва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий російський посол Зурабов прибув до Києва

Казна та Політика
503
Новий посол Росії в Україні, спеціальний представник президента РФ із питань торговельно-економічної співпраці з Україною Михайло Зурабов прибув до міжнародного аеропорту "Бориспіль" (Київ) близько 11.00 в понеділок. Його зустріли представники МЗС України і посольства РФ в країні.
Як повідомляє кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", після прильоту в інтерв'ю журналістам Зурабов сказав, що обіцяє докласти максимум зусиль для реалізації потенціалу російських відносин.
"Для мене велика честь і відповідальність представляти президента РФ і народ Росії в Україні. Керівництво Російської Федерації переконане, що російсько-українські відносини мають значний потенціал розвитку", - сказав посол.
Він також запевнив, що докладе максимум зусиль для реалізації цього потенціалу.
Свою заяву Зурабов повторив і українською мовою.
Міністерство закордонних справ України в п'ятницю увечері отримало ноту посольства Росії відносно прибуття посла Зурабова.
Зурабов був призначений на цю посаду замість Віктора Черномирдіна на початку серпня минулого року. Проте через декілька днів після підписання указу президент РФ Дмитро Медведєв направив відкрите послання президентові України Віктору Ющенку, звинувативши його в проведенні антиросійського курсу та оголосивши про рішення доки не направляти посла до Києва.
На минулому тижні, після першого туру президентських виборів в Україні, президент РФ доручив М.Зурабову розпочати виконання обов'язків, призначивши також своїм спецпредставником із розвитку торговельно-економічних відносин із Україною.
Глава МЗС РФ Сергій Лавров на прес-конференції в минулу п'ятницю заявив, що підсумки першого туру президентських виборів в Україні дають підстави вважати, що Київ перегляне відношення до розвитку співпраці з Росією.
"Тепер, коли ми знаємо, хто вийшов в другий тур президентських виборів в Україні, у нас є підстави вважати на основі тих заяв, які два кандидати роблять, що відношення України до розвитку співпраці з Росією зміниться, що це відношення буде набагато менш ідеологізованим. Сподіваюся, що ідеологія взагалі піде з наших взаємовигідних зв'язків", - сказав Лавров.
Між тим в кінці тижня газета "Комерсант" повідомила про те, що адміністрація Ющенка має намір рекомендувати МЗС країни не приймати в Зурабова копії вірчих грамот, оскільки в них, за інформацією Києва, не вказано ім'я українського президента, якому ці грамоти посол вручатиме.
Лавров, відповідаючи на питання на прес-конференції, запевнив, що новий посол РФ в Україні вручатиме свої вірчі грамоти суворо відповідно до дипломатичного протоколу.
"Що стосується вірчих грамот, то Росія завжди пунктуально слідувала тим протокольним традиціям, які в дипломатії існують, і, запевняю вас, що так буде і цього разу", - сказав глава МЗС РФ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас