Банки відсторонять від цінних паперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки відсторонять від цінних паперів

Казна та Політика
1183
Американські банки можуть втратити можливість заробітку на фондовому ринку. Ініціатива президента США Барака Обами заборонити банкам купувати цінні папери та інвестувати у хедж-фонди вже призвела до обвалу котирувань фондових бірж. Українським банкам не варто побоюватися введення Нацбанком аналогічних обмежень у зв'язку з нерозвиненістю фондового ринку. До того ж в Україні банки спекулюють на валюті, відзначають учасники ринку.
В четвер президент США Барак Обама оголосив про намір подати законопроект, що посилює правила роботи банків. За його ініціативою, кредитні установи не зможуть володіти хеджевими фондами і фондами прямих інвестицій, інвестувати в них, а також торгувати цінними паперами за свій рахунок. Обмеження спрямовані на зменшення ризикованих операцій банків, які викликали нинішню кризу. "Ніколи більше американські платники податків не повинні виявитися заручниками банків, які дуже величезні, аби збанкрутіти", - заявив Обама. Ця програма, разом з податком на великі банки (очікувані надходження до бюджету США - $100 млрд), може знову розділити універсальні банки на інвестиційні і комерційні. Останній раз це відбувалося в 1933 році.
Реалізація ініціативи може зменшити доходи банків, тому її оприлюднення спровокувало обвал фондових ринків: індекс Dow Jones за два дні впав на 4%, а акції Citigroup, Bank of America і JP Morgan Chase - на 6,1-9,8%. Постраждало і багато європейських банків, які ведуть бізнес в США (див. матеріал на цій же сторінці). Уникнув сильного падіння лише банк HSBC, оскільки працює на азійських ринках. Інвестори побоюються, що незабаром інші країни візьмуть приклад зі США, але в Штатах вже пообіцяли, що обмеження запрацюють через три-п'ять років.
Як повідомили в Національному банку України, там доки не вивчають можливості введення ідентичних обмежень роботи банків на фондовому ринку. "Перш ніж робити якісь обмеження, треба, аби система запрацювала", - сказав директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик. Проте окремі заборони для банків все ж є. Торік НБУ заборонив збитковим кредитним установам купувати недержавні цінні папери на свої кошти.
В банках запевняють, що не займаються ризикованими операціями. "Нам можна працювати на фондовому ринку, але формування резервів ставить банки в незручну ситуацію через великі потенційні збитки. Є сенс копіювати політику США, але наш фондовий ринок працює далеко не так активно", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. На відміну від США, українські банки майже не випускали іпотечних цінних паперів. Виняток - трирічні папери Укргазбанку в 2007 році на суму 50 млн грн. зі ставкою 10,5% річних і банку "Хрещатик" - у 2008 році на 70 млн грн. під 12,5%. А купівля облігацій Державної іпотечної установи була однією з умов рефінансування банками іпотечних кредитів.
За даними Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку, на 1 грудня 2009 року 125 банків мали ліцензії на торгівлю і зберігання цінних паперів, з них 24 банки виконували функції реєстраторів. Багато установ активно присутні на ринку корпоративних облігацій як андеррайтери і торгують облігаціями внутрішньої держпозики. "Банки є великими гравцями на ринку держоблігацій, вкладають в них великі кошти, оскільки прибутковість держпаперів досить висока, і їх можна закласти в НБУ під рефінансування, - зазначає віце-президент інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов. - Фондовий ринок доки не дуже приваблює банки. Великі ризики у них пов'язані з валютними операціями". Скарбник одного з великих банків підтвердив Ъ, що кредитні установи продовжують заробляти на валюті: "Немає сенсу працювати на фондовому ринку, коли можна отримувати хороший дохід від торгівлі валютою. З початку фінансової кризи кожен банк прагне заробити більше".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас