Вплив Китаю на світові ринки зростає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вплив Китаю на світові ринки зростає

Казна та Політика
505
Вплив подій в Китаї на світові ринки неухильно зростає, що продемонстрували торги минулого тижня: рішення про обмеження кредитування в країні та активніше зростання ВВП, ніж очікувалося, визначали динаміку в світі, пише Financial Times.
Хоча США, як і раніше, диктують рухи ринку - "банківська бомба" президента Барака Обами в четвер відразу ж відвернула увагу інвесторів від Китаю - КНР також виходить на лідируючі позиції.
Якщо раніше аналітики стверджували, що "варто США чхнути - і весь світ підхопить застуду", то зараз так само правильна заява про те, що "легка нежить Китаю примушує весь світ побоюватися атипової пневмонії". Залишилося лише зрозуміти, чи є настільки пильна увага до Китаю "тимчасовою забаганкою ринку або ж це довготривала тенденція", - зазначає FT.
"Якщо інвестори вірять у високу кореляцію своїх ринків з китайським, вони торгують відповідним чином і, таким чином, самі реалізують свій прогноз", - заявив директор інвестиційних досліджень і аналізу в Action Economics Рік Макдональд. Він вважає, що "галас довкола Китаю перебільшений" і пов'язаний, в першу чергу, з величезним припливом грошей на сировинні і валютні ринки. Проте багато аналітиків дотримуються іншої думки.
Темпи зростання економіки Китаю прискорилися в IV кварталі минулого року, згідно з опублікованими в четвер офіційними даними, до 10,7% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, за підсумками року ВВП виріс на 8,7%, перевищивши всі прогнози. Величезний попит на сировину в Китаї піднімає ціни на світових ринках.
У зв'язку з цим більшість експертів говорять про довгострокове фундаментальне зрушення у взаєминах Китаю і світових ринків.
За словами головного економіста Nomura із країн Азії Роба Суббарамена, значно збільшилась кількість запитів про Китай з боку міжнародних клієнтів, зокрема, йдеться про дані про банківське кредитування. Дані про Китай "стали важливим мірилом для світової економіки, часом, можливо, навіть важливішим, ніж первинні індикатори в США", - зазначив він.
Вплив Китаю на сировинні ринки очевидний і навряд чи потребує додаткових пояснень. За даними Financial Times, ціни на сировину останнім часом найчастіше рухаються залежно від подій в економіці Китаю. Економісти Barclays Capital анонсували свій сировинний прогноз минулої п'ятниці як "Нагодувати Дракона", стверджуючи, що постачання сировини до Китаю є визначальним чинником для цих ринків. "Китай знову зайняв центральне місце в планах учасників сировинного ринку", - наголошується в прогнозі.
Китай також є предметом двох важливих дискусій на валютному ринку: перша присвячена жорсткій прив'язці юаня до долара, друга - впливу спроб Китаю диверсифікувати свої величезні валютні резерви на курс долара.
Центральне питання, проте, полягає в тому, чи є бум в Китаї стійким явищем або ж "мильна бульбашка" незабаром лусне, боляче вдаривши по всіх світових ринках.
"У Китаю немає витончених інструментів регулювання економіки, аби забезпечити м'яке падіння, як на Заході", - вважає головний економіст ING Роб Карнелл. На його думку, різкий перехід від величезних обсягів кредитування до нульових може призвести до "страшних наслідків для китайської економіки"
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас