Чубайс: Процес модернізації економіки триватиме 10-20 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чубайс: Процес модернізації економіки триватиме 10-20 років

Казна та Політика
316
Глава держкорпорації "Роснано" Анатолій Чубайс підкоригував терміни створення в Росії інноваційної економіки. "Стратегія-2020" передбачає вирішення цієї задачі до 2020 року, проте Чубайс, виступаючи в минулу п'ятницю на міжнародній конференції "Росія і світ", заявив, що мета може бути досягнута протягом 10-20 років. Незалежні експерти упевнені, що реалізувати ці амбітні плани в найближчі півстоліття фізично неможливо, пише "Независимая газета".
"Створення інноваційної економіки в Росії може бути здійснено в історично осяжні терміни 10-20 років", - заявив Чубайс, додавши, що це потребуватиме довгострокової політичної волі і потужної інтелектуальної підтримки. За його словами, ця реформа порівнянна з великими реформами, що проводилися в Росії. Обов'язковою умовою досягнення заявлених цілей, на думку Чубайса, виступає прийняття інноваційних програм, аналогічних інвестиційним, які приймає кожна велика держкомпанія.
"Інноваційні програми мають бути з чіткими цілями, в них треба прописати завдання із науково-дослідних робіт, із запровадження нових технологій. Це, на мій погляд, для великих державних компаній буде дуже важливо", - підкреслив Чубайс. Він визнав, що за часів СРСР був створений потужний інноваційний і технологічний запас в космічній і атомній галузях. За останніх 20 років в Росії з'явилися абсолютно нові інноваційні напрями - зокрема, телекомунікаційні, висотне житлове будівництво, виробництво електроустаткування. Проте цього недостатньо для того, щоб Росія зайняла гідне місце в списку країн з інноваційною економікою.
При цьому експерти набагато песимістичніше за Чубайса оцінюють здійснення планів будівництва в Росії інноваційної економіки.
Як вважає науковий керівник Вищої школи економіки Євген Ясин, для цього буде потрібно не менше півстоліття. Аби економіка з повним правом могла називатися інноваційною, інноваційні продукти в обсязі виробництва повинні становити не менше 15%. Тим часом зараз в Росії цей показник досягає лише 0,5%, зазначає Ясин.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас