Депутатів просять далеко не розходитись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутатів просять далеко не розходитись

Казна та Політика
436
В п'ятницю голова Верховної Ради Володимир Литвин закрив V сесію Верховної ради VI скликання. Депутати фракції БЮТ, як і багато депутатів інших фракцій, на урочистій церемонії закриття сесії відсутні. Прибічники прем'єр-міністра Юлії Тимошенко свою поведінку пояснили протестом проти відмови депутатів розглядати питання створення тимчасової слідчої комісії з розслідування законності передачі у власність лідерові Партії регіонів Віктору Януковичу держрезиденції Межигір'я, а також небажанням останніх парламентарів вносити зміни до закону про вибори президента.
На самому початку останнього пленарного засідання V сесії парламенту представники фракції БЮТ зажадали включити до порядку денного питання про створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) з розслідування законності передачі у власність лідерові Партії регіонів (ПР) Віктору Януковичу держрезиденції Межигір'я. Окрім цього, вони продовжили наполягати на внесенні змін до закону про вибори президента України, що передбачають посилення умов голосування громадян вдома.
Оскільки спікер Володимир Литвин не відреагував на ці вимоги, фракції БЮТ і "Наша Україна - Народна самооборона" (НУ-НС) попросили оголосити перерву для проведення консультацій. Після цього на парламентську трибуну для оголошення заяви фракції БЮТ вийшов народний депутат Сергій Міщенко. "Верховна рада не виконала свого основного обов'язку - не забезпечила на законодавчому рівні проведення чесних, прозорих і відкритих виборів президента України, - сказав він. - Зараз у Віктора Януковича залишається надія лише на фальсифікацію результатів голосування - ситуація штучно доведена до того, що вже технічно неможливо ухвалити закон і ввести його норми в дію". Міщенко в своєму виступі пригадав і про небажання депутатів розглянути питання про створення ТСК щодо Межигір'я. "Не було жодних законних підстав зволікати із створенням такої ТСК в парламенті, - повідомив депутат, додавши, що вимоги фракції БЮТ грубо ігноруються. - Ми не бачимо сенсу брати участь в сьогоднішньому засіданні Верховної Ради!" Після цих слів депутати фракції БЮТ залишили залу.
Прикметно, що в заяві фракції БЮТ не було жодного критичного слова на адресу Володимира Литвина, хоча днем раніше, під час пленарного засідання в четвер, перший заступник глави фракції БЮТ Андрій Кожем'якін звинуватив спікера, фракція якого входить в правлячу коаліцію, "в підіграванні 'регіоналам'".
За інформацією "Комерсант-Україна", в початковому варіанті заяви фракції БЮТ критика на адресу Литвина присутня, але в останню мить її викреслили з тексту. На підсумковому брифінгу Кожем'якін також утримувався від критики на адресу спікера, туманно заявивши, що "з тих питань, з яких є згода усередині коаліції, всі її члени голосують однаково".
За неповні дві години засідання депутати встигли прийняти за основу два законопроекти - "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань міграції" і "Про затвердження загальнодержавної програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги на основах сімейної медицини на період до 2011 року".
Закривав п'ятничне засідання Ради Володимир Литвин вже в майже порожній залі. "Я прошу депутатів зберігати робочий настрій", - звертався до них спікер. Проте його слова не отримали належної дії. "Зараз вже почався процес розхитування Верховної Ради через те, що багато людей після президентських виборів будуть демобілізовані, і їх потрібно буде працевлаштувати, - підсумував Литвин. - А те, що рівень довіри до Верховної Ради в очах людей надзвичайно низький, це нам всім і так зрозуміло".
Відкриття VI сесії парламенту VI скликання відбудеться 2 лютого.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас