Експерт: Посилення вимог до якості вироблених в Україні нафтопродуктів з 1 січня 2011 року потрібно відстрочити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Посилення вимог до якості вироблених в Україні нафтопродуктів з 1 січня 2011 року потрібно відстрочити

Енергетика
405
Перехід на стандарт Євро-4 для українських нафтопереробників з 1 січня 2011 року доведеться відстрочити через неможливість ряду українських заводів здійснити відповідні технологічні заходи для поліпшення стандартів якості моторних палив до зазначеного строку, вважає директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.
За його словами, зокрема, забезпечити випуск палива за новими українськими стандартами до 2011 року не буде готова ані "Укртатнафта", ані Шебелинський газопереробний завод, а підприємства "Нафтохімік Прикарпаття" і "Галичина", скоріше за все, незабаром взагалі припинять свою діяльність.
Експерт заявив, що, зокрема, для "Укртатнафти" головна проблема полягає у відсутності часу і засобів на модернізацію, на яку, за оцінкою фахівців, необхідно витратити біля 80 млн. дол.
"2009 року витрати на ремонти, обслуговування, модернізацію та реконструкцію заводу становили близько 20 млн. дол. (менше витрачали в Кременчуці лише 2000 року). Тому фінансова частина - все-таки питання. Друге питання - час. У серпні цього року мають вибрати проект, а потім - замовлення устаткування, інсталяція, запуск… Можна впевнено стверджувати: до 2011 року "Укртатнафта" не буде готова забезпечити випуск палива за новими українськими стандартами", - відзначив Куюн.
За його словами, можна з великою часткою упевненості припустити, що забезпечити стандарт Євро-4 зможуть Лисичанський і Одеський НПЗ.
"Відповідно, на цьому святі навряд чи будуть присутні як герої Кременчуцький НПЗ і Шебелинський ГПЗ (про західноукраїнські заводи промовчу). Що робити в цій ситуації? Закрити заводи і жити за рахунок імпорту? Вже очевидно, що посилення вимог до якості вироблених в Україні нафтопродуктів доведеться принаймні відстрочити", - підкреслив він.
Експерт переконаний, що без сприяння держави в модернізації НПЗ нафтопереробникам не обійтися.
"Йдеться не про дотації і бюджетну допомогу - потрібні відповідні умови. Більш того, такі умови прописані в законопроекті та проголосовані в першому читанні в далекому квітні 2007 року. Коли дійдуть руки до другого читання, наразі не знає ніхто", - відзначив Куюн.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас