Ринок акцій РФ завершив тиждень падінням до 1410 пунктів за індексом ММВБ на зовнішньому негативі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ завершив тиждень падінням до 1410 пунктів за індексом ММВБ на зовнішньому негативі

Фондовий ринок
159
Ринок акцій РФ завершив тиждень падінням до 1410 пунктів за індексом ММВБ на зовнішньому негативі, втративши майже весь приріст з початку року через новини із США, де планується запровадження обмежувальних заходів для банків.
За підсумками торгів в п'ятницю індекс ММВБ впав до 1410,38 пункти (-1,78%), індекс РТС - до 1489,46 пункти (-2,67%); основні "фішки" на біржах подешевшали на 1,2-6,7%.
Ф'ючерс на індекс РТС перевищив базовий актив на 10,1 пункти, що говорить про помірно позитивні очікування гравців.
Подешевшали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-0,7% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (-4% і -6,7% у РТС), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (-1,4%), "Норникеля" (РТС: GMKN) (-1,9%), "Роснефти" (РТС: ROSN) (-3,4% і -3,8% у РТС), "Газпром нефти" (РТС: SIBN) (-3,5%), "Сургутнефтегаза" (РТС: SNGS) (-2%), "Татнефти" (РТС: TATN) (-1,4%), Сбербанка России (РТС: SBER) (-3%), "Полюс Золота" (РТС: PLZL) (-1,4%).
Виняток становили папери "Росстелекома" (РТС: RTKM), що вийшли в кінці дня в "плюс" на 2,2% на новинах про передачу пакету акцій компанії, що належить Агентству із страхування вкладів (АСВ), в довірче управління Внешэкономбанку (ВЭБ).. Передати пакет в управління ВЭБ доручив 19 січня прем'єр-міністр РФ Володимир Путін.
На світових фондових майданчиках в п'ятницю переважала негативна динаміка: впала Азія, знизилися європейські індекси (індекс FTSE впав на 0,8%) і американські фондові індикатори (індекс S&P 500 знизився на 0,9%).
Вранці на ринку спостерігались невпевнені покупки в рамках закриття "коротких позицій" спекулянтами, приводом чого стали непогані дані про довіру французьких підприємців до економіки країни в січні (показник збільшився до 92 пунктів при прогнозах зростання до 90 пунктів).
Проте після виходу статистики із роздрібних продажів у Великобританії (обсяг продажів в грудні виріс на 0,3% при прогнозах підвищення на 1,1%) на ринки повернулися "ведмеді".
Увечері додали негативу слабкі квартальні звіти компаній Schlumberger, Google і Kimberly-Clark, а непоганий звіт General Electric підтримав лише акції концерну.
На нафту продовжували тиснути дані про зростання запасів бензину і зменшення обсягів нафтопереробки в США у відповідь на ослаблення попиту.
Доповідь міністерства енергетики США, опублікована в четвер, показала, що НПЗ в США минулого тижня працювали із завантаженням 78,4% потужностей, що є мінімальним рівнем з 1989 року. Крім того, запаси бензину зросли на 3,95 млн барелів (1,8%) і склали 227,442 млн барелів, що є найвищим показником з березня 2008 року.
Попит на паливо в США за останні чотири тижні зменшився на 1,8% в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року.
Ціна березневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI в п'ятницю склала $75,19 за барель (-1,2%), напередодні ціна впала на 2,1% - до $76,08, мінімуму за місяць.
За словами аналітика групи експертів "БКС" Дмитра Савченка, після того, як ринок реалізував ідею закриття новорічного "гепа", постає питання, куди рухатися далі. Заявлена програма реформи фінансового сектора від Барака Обами убила позитив звіту Goldman. Зростання долара на тлі проблем в Європі і збільшення запасів бензину в США ударили по нафті в черговий раз. У результаті в п'ятницю "ведмеді", що ратували за швидке закриття новорічного "гепа", продовжували святкувати перемогу. Схоже, нормальний стрибок може сформуватися лише від 1380-1400 пунктів за індексом ММВБ, вважає він.
Як зазначає начальник аналітичного управління ІФ "Олма" Володимир Детинич, президент США виступив з пропозицією вести обмеження на розмір і торговельні операції банків, що стало приводом для скорочення "попиту на ризик" - трейдери вважали за краще зменшити позиції на ринках акцій, поки неясні деталі пропонованих змін і їх можливий вплив на глобальну ліквідність. Без уваги були залишені повідомлення про підвищення міжнародним рейтинговим агентством Fitch прогнозу з рейтингу РФ з "негативного" на "стабільний".
З позицій технічного аналізу, індекс РТС повернувся в діапазон 1300-1500 пунктів, в якому знаходився майже три місяці. Поглиблення корекції можливе, але тепер в індексу є серія рівнів підтримки, сформованих в минулому році. Найближча підтримка розташована в діапазоні 1440-1460 пунктів, зазначає аналітик.
Начальник відділу портфельного управління УК "Райффайзен Капітал" Ігор Кобзар вважає, що ринок акцій захищений від сильного падіння за рахунок припливу свіжих грошей.
"Фондовий ринок останнім часом знаходився під тиском через долар, що зміцнюється, падіння нафти і негативні новини з Китаю. Заяви Обами лише посилили ситуацію. В разі реалізації запропонованих ним заходів рентабельність банків може серйозно постраждати, оскільки частину їх високоприбуткового бізнесу доведеться або виділити, або продати. Варто пам'ятати, що під час кризи багато інвестиційних банків перекваліфіковувалося в комерційні. В таких банків особливі багато активів на власній позиції. Ще одним чинником згодом може стати зниження кредитування банками один одного під заставу паперів, що призведе до зростання ставок на цьому сегменті ринку", - зазначає він.
"Російський ринок в поточних умовах імунізований від сильного падіння за рахунок припливу грошей, що продовжується. За відсутності цього чинника на тлі падіння Америки на 2% падіння на нашому ринку було б куди більшим. Зараз надходження в основному йде від західних інституційних клієнтів, які так чи інакше прийняли участь в зростанні торік і хочуть надолужити прогаяне. В разі зменшення цього потоку ринок знижуватиметься з більшою швидкістю, якщо він збережеться - зниження буде короткостроковим і ринок відновить зростання. Вектор може бути заданий протягом найближчих двох тижнів. На нашу думку, найкращим вкладенням в такий період будуть інвестиції в компанії споживчого сектора на тлі поновлення попиту з боку населення. Акції цих компаній будуть менше схильні до падіння, а зростати будуть випереджаючими темпами", - вважає І.Кобзар.
У свою чергу аналітик Промсвязьбанка (РТС: PRSB) Олег Шагов серед негативних зовнішніх чинників, що переважали на тижні, виділив стурбованість інвесторів розвитком ситуації довкола Греції, доповнювану всілякими чутками про вірогідний дефолт і вихід країни з єврозони і Євросоюзу. Додав інвесторам песимізму і намір уряду США змінити правила гри для банків, встановивши їм законодавчі рамки на розміри пасивів, а також обмеживши їх операції з цінними паперами. В разі, якщо цим шляхом підуть і інші країни G20, то світовим фондовим ринкам, швидше за все, не минути тривалого шторму.
Заклопотаність інвесторів також була обумовлена і заявами про надлишок ліквідності, що прозвучали на міжнародній конференції "Росія і світ: виклики нового десятиліття". Рубль надмірно зміцнився, а світова криза може піднести ще немало сюрпризів.
Індекси в США в четвер впали, акції фінансових компаній подешевшали на тлі банківських ініціатив президента США Обами.
Президент США запропонував обмежити розміри фінансових інститутів країни і обсяги їх торговельних операцій, вважаючи, що ці заходи дозволять обмежити ризики, що переймаються на себе банками.
"Не дивлячись на те, що фінансова система в даний час є набагато сильнішою, ніж рік тому, вона як і раніше функціонує на основі тих самих правил, які привели її на грань катастрофи", - говориться в заяві Обами.
Заходи, запропоновані президентом США, передбачають, зокрема, введення обмежень на можливості інвестування коштів фінкомпаніями, а також обмеження на їх розміри. Зокрема, якщо ці пропозиції будуть схвалені Конгресом, банки, що мають вкладення громадян, не зможуть володіти хедж-фондами і фондами приватних інвестицій, а їх власні операції на ринку будуть обмежені.
Подешевшали акції Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup.
Негативний вплив на фондовий ринок зробили також дані про несподіване збільшення кількості заяв на виплати з безробіття в США до максимального за два місяці рівня. Кількість американців, які вперше звернулися за виплатами, виросла минулого тижня на 36 тис. - до 482 тис., свідчать дані міністерства праці США. Аналітики чекали зменшення кількості звернень до 440 тис.
Фондові індекси в Азії в п'ятницю знизилися п'ятий день поспіль, оскільки інвестори побоюються, що центробанк КНР підніме відсоткові ставки, а нові правила банківської діяльності, запропоновані президентом США Обамою, підірвуть відновлення американської економіки.
Народний банк Китаю (виконує в країні функції центробанку) в січні підвищив прибутковість своїх векселів з терміном обігу 3 місяці і 1 рік, а також несподівано збільшив норму обов'язкових банківських резервів із депозитів на 50 базисних пунктів. Як прогнозують економісти, ЦБ КНР підвищить базову процентну ставку до кінця першого півріччя.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ в п'ятницю лідерами відкату стали акції "РТМ" (-7,5%), "Групи компаній ПИК" (РТС: PIKK) (-7,2%), "Аптечної мережі 36.6" (РТС: APTK) (-5,8%), "ВСМПО-Авісма" (РТС: VSMO) (-5,7%), "Аерофлоту" (РТС: AFLT) (-5%).
Виросли папери "Волгателекома" (РТС: NNSI) (+3,1%), "Уралсвязьинформа" (РТС: URSI) (+3,1%), "Северстали" (РТС: CHMF) (+1,7%), "Магнита" (РТС: MGNT) (+0,9%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $15,367 млн, в секції RTS Standard обіг досяг $599,8 млн, на ФБ ММВБ обсяг операцій перевищив 60,39 млрд рублів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас