На відновлення Гаїті потрібно буде не менше 25 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На відновлення Гаїті потрібно буде не менше 25 років

394
Відновлення Гаїті після руйнівного землетрусу, що потряс країну, може зайняти щонайменше чверть століття. З такою заявою виступила посол цієї країни в Іспанії Йолетт Азор-Шарль, повідомляє NEWSru.com.
"Спочатку я говорила, що на це буде потрібно 10 років. Але після аналізу масштабів руйнувань я дійшла висновку, що на відновлення знадобиться не менше 25 років", - заявила дипломат.
Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) повідомив, що жителі гаїтянської столиці Порт-о-Пренс буквально борються за виживання. В умовах браку води і продовольства нерви у людей на межі. Для багатьох жителів Порт-о-Пренса ситуація воістину катастрофічна, вказує МКЧХ.
"Доступ до тимчасових укриттів, санітарних споруд, питної води, продовольства і медичної допомоги, як і раніше, дуже обмежений. Незважаючи на масштабну допомогу клінікам і лікарням з боку гуманітарних організацій, багато медичних установ у Порт-о-Пренсі все ще відчувають дефіцит персоналу і брак медикаментів", - заявив глава місії МКЧХ в Гаїті Ріккардо Конті.
Червоний Хрест відзначає, що вулиці столиці загачені людьми, забиті саморобними наметами і купами палаючого сміття. Для багатьох жителів подальший пошук тіл загиблих втратив усякий сенс. На небагатьох працюючих бензоколонках вишиковуються довгі черги. Озброєні охоронці й поліція прагнуть регулювати потік покупців, але їм це насилу вдається.
Через тиждень після землетрусу ситуація в сфері охорони здоров'я і санітарії в стихійно організованих таборах стає дуже небезпечною. В умовах відсутності хоч якоїсь інфраструктури переважна більшість жителів сплять на вулицях, маючи надто обмежений доступ до туалетів і питної води.
Представники МКЧХ на місці кажуть, що на вулицях продають овочі і фрукти, але покупців небагато, тому що ніхто з жителів не може собі дозволити придбати продовольство. Ціни на хліб за останній тиждень зросли удвічі.
Ті, у кого достатньо грошей, виїжджають. Автобуси забиті вщерть. Люди покидають місто. За повідомленнями, в районі кордону з Домініканською Республікою скупчилися жителі Порт-о-Пренса, які намагаються вибратися з країни. Американці гаїтянського походження вишиковуються перед посольством США в спробі покинути Гаїті, відзначає МКЧХ.
Відзначимо, два сильні землетруси магнітудою 7,0 і 5,9 сталися в декількох милях від узбережжя острова Гаїті у вівторок, 12 січня. Епіцентр підземних поштовхів був у десяти кілометрах від міста Порт-о-Пренс, в якому мешкає близько 4 мільйонів людей, на глибині близько 30 кілометрів.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас