Страховики відкотили ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики відкотили ціни

1597
Президія Моторного (транспортного) страхового бюро (МТСБУ) підтримала вимоги голови правління СК "Брокбізнес" Вадима Загребного посилити контроль над страховими виплатами і ціновим демпінгом в тарифах ОСЦПВ. У відкритому листі до бюро пан Загребний заявив, що "окремі страхові компанії з метою збереження об'ємів бізнесу активно демпінгують, пропонуючи тарифи для юридичних осіб за договорами ОСЦПВ зі знижкою до 70% від встановлених тарифів". Він запропонував МТСБУ контролювати формування цінових пропозицій компаній-учасників торгів (тендерів) на закупівлю послуг з ОСЦПВ, здійснюваних як на державні, так і на власні кошти замовників.
Президент МТСБУ Володимир Романишин повідомив, що ця ініціатива включена в план президії на 2010 рік. "Це питання буде вирішено в найближчі два місяці. Ми також виступали з цією ідеєю і пропонували Держфінпослуг, аби Кабмін прийняв спеціальне розпорядження. Воно було направлене в Мінекономіки, але потім відкликане", - сказав він. Директор Асоціації страхового бізнесу Людмила Білошицька зазначила, що Кабмін може прописати в розпорядженні про тендери, що у всіх торгах із закупівлі послуг ОСЦПВ мінімальний платіж розраховує МТСБУ.
Вадим Загребний не зміг назвати недобросовісних конкурентів з 90 компаній-членів МТСБУ. Голова правління СК "Українська страхова група" Павло Нельга говорить, що тарифи занижують СК нижче за 30-е місце. "Найбільш злісно поводиться під час майже всіх тендерів "Дніпроінмед". За деякими видами знижки доходять до 99%. У різних формах демпінгують багато компаній", - розповів один з членів президії. За словами співрозмовника, знижка може бути закріплена в договорі або у вигляді відкату.
Директор СК "Дніпроінмед" Наталя Белінська не заперечує, що робить знижки: "У нас за останніх 5 років 20 млн грн. нерозподіленого прибутку. У нас є рішення суду, яке підтверджує правоту наших дій, - що законодавчо це не заборонено. При цьому економляться бюджетні гроші: якщо платіж - 1 тис. грн., а з бюджету до нас надходить 500-600 грн., і ми платимо податок з 1 тис. грн., то що ж ми робимо поганого?"
Генеральний директор СК "Крона" (страхує автомобілі Нацбанку і Кабміну) Анатолій Іванців побоюється, що демпінг викличе банкрутство страховиків і змусить МТСБУ проводити виплати за рахунок фонду гарантування виплат (близько 200 млн грн.). Він виступає за узгодження тарифів переможця тендеру: "У МТСБУ одночасно надходитиме десятки заявок, і в бюро скажуть, що швидко порахувати їх не можуть. До того ж з'являється потенційно корупційна ланка, яка може комусь дати, а комусь не дати дозвіл".
Зараз переможець тендерів може визначатися за низьким тарифом і розміром хабара, говорить Павло Нельга, тому держоргани не зацікавлені у відсутності цінового демпінгу. "Це буде перевищенням повноважень МТСБУ, і, якщо таке рішення приймуть, ми оскаржимо його в суді", - сказала Наталя Белінська.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас