Нацбанк ліквідував Іпобанк, а потім передумав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк ліквідував Іпобанк, а потім передумав

2032
21 січня джерела в НБУ повідомили, що правління прийняло рішення про відкликання ліцензії Укрпромбанку та Іпобанку і початок їх ліквідації. На питання про підстави такого рішення один з них відповів: "Такі висновки тимчасових адміністраторів про неможливість їх відновлення". Після цього на сайті НБУ з'явилося повідомлення про ліквідацію Іпобанку, текст якого був практично ідентичний повідомленню про зміну статусу Укрпромбанку: "З метою недопущення подальшого скорочення активів банку, забезпечення виконання його зобов'язань перед кредиторами, у зв'язку із значною втратою активів і доходів і настанням його неплатоспроможності..." При цьому в НБУ говорили, що ліквідатором банку стане Маргарита Демченко.
Тимчасовий адміністратор Іпобанку Юрій Власенко на телефонні дзвінки Ъ не відповідав. Проте увечері повідомлення про ліквідацію Іпобанку було зняте з сайту НБУ. "Напевно, це була помилка. Ми розберемося і в п'ятницю повісимо нове повідомлення", - заявили в прес-службі центробанку. Член ради НБУ Василь Горбаль - почесний президент Укргазбанку, якого учасники ринку вважають контролюючим акціонером Іпобанку, - сказав, що, ймовірно, правління обговорювало зміну тимчасового адміністратора. "Швидше за все, хтось погарячкував і видав інше повідомлення, - зазначив він. - Днями Нацбанк повинен прийняти програму фінансового оздоровлення цього банку, але до прийняття я не можу повідомити її деталей".
За даними НБУ, на 1 жовтня Іпобанк займав 65-е місце за активами (1,47 млрд грн.) з власним капіталом 125,33 млн грн. Кредитний портфель банку - 1,6 млрд грн., з яких 1,51 млрд грн., - кредити юрособам. У банку 1,15 млрд грн. коштів інших банків, 138,33 млн грн. депозитів юридичних і 8,596 млн грн. - фізичних осіб. Його найбільший акціонер - "Українська страхова група 'Життя'" (9,93% акцій безпосередньо і 4,63% опосередковано).
Нагадаємо, при введенні тимчасової адміністрації в Іпобанк НБУ планував зробити з нього санаційний банк, який купував би на свій баланс проблемні активи інших кредитних установ. За словами банкірів, на балансі Іпобанку знаходиться безліч недобудованих, але перспективних об'єктів нерухомості. "Ми видавали кредит цьому банку. В понеділок ми з тимчасовою адміністрацією Іпобанку і представниками МВФ обговорювали в Нацбанку варіанти його санації, - сказав голова правління Укргазбанку Олександр Морозов. - З нього було б корисно зробити інвестиційний банк з окремими нормативами НБУ, і це під силу регулятору. Тим більше що в Іпобанку вже немає жодних боргів фізособам".
Поінформоване джерело, близьке до Іпобанку, передбачило, що НБУ міг розглядати ліквідацію установи через небажання створювати санаційний банк. На його думку, ідея такої установи не буде реалізована мінімум до зміни керівництва НБУ. "Я не бачу необхідності в його створенні, - підтвердив його слова начальник управління кризового менеджменту НБУ Юрій Петров. - Лавини банків з тимчасовими адміністраціями, яку нам прогнозували в середині 2009 року, немає. Якщо передавати на якийсь банк активи і пасиви, то ми це робимо і так (переведення пасивів Укрпромбанку і "Надр" до Родовід банку. - ред.). Якщо виставляти активи на тендер, то ми це робимо і так - зараз цей механізм відкатуємо на прикладі Трансбанку і банку "БІГ Енергія".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас