Банківські ініціативи Обами обвалили акції фінансових установ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківські ініціативи Обами обвалили акції фінансових установ

Фондовий ринок
911
Пропозиція президента США Барака Обами обмежити розмір фінансових інститутів і їх торговельні операції викликала різке зниження акцій найбільших банків США і сприяла зростанню негативних настроїв серед інвесторів.
При зниженні індексу Dow Jones за підсумками четверга на 2% акції JPMorgan Chase впали на 6,6%, Bank of America - на 6,2%, Goldman Sachs - на 4,1%.
На думку аналітиків, пропозиції Б.Обами, якщо вони будуть реалізовані, змінять модель бізнесу найбільших американських банків і можуть призвести до зниження їх прибутку.
Акції країн, що розвиваються, на які негативно вплинули також очікування швидкого посилення монетарної політики в Китаї, впали в четвер на 1,9%, а бразильський індекс Bovespa - на 2,8%.
Знизились ціни на сировину, виріс курс долара, впала прибутковість держоблігацій США.
За два дні американські акції, згідно з індексом Dow Jones, втратили 3,1%, що є найгіршим зниженням цього індикатора ринку з червня, повідомило агентство Bloomberg.
Поки деталі пропозицій Б.Обами не набули конкретних форм. Радники президента говорять, що не йдеться про дроблення існуючих банків, а також про повторення законодавства 30-х років про розділення роздрібного та інвестиційного банківського бізнесу, пише The Wall Street Journal.
В той же час пропозиції президента відображають загальну ворожість до найбільших банків і можуть означати введення цілої низки обмежень для їх діяльності.
"Попри те, що фінансова система в даний час є набагато сильнішою, ніж рік тому, вона, як і раніше, функціонує на основі тих самих правил, які привели її на грань катастрофи", - говориться в заяві Б.Обами, поширеній в четвер адміністрацією президента.
Заходи, запропоновані президентом США, передбачають, зокрема, введення обмежень на можливості інвестування коштів фінкомпаніями, а також обмеження на їх розміри. Зокрема, якщо ці пропозиції будуть схвалені Конгресом, банки, що мають вкладення громадян, не зможуть володіти хедж-фондами і фондами приватних інвестицій, а їх власні операції на ринку будуть обмежені.
Б.Обама заявив що ніколи більше найбільші фінансові інститути, краху яких держава не може допустити, не триматимуть платників податків в заручниках.
Президент закликав обмежити розмір банків. У США вже діє правило, за яким жодна з кредитних організацій не може мати більше 10% всіх депозитів в країні.
За своєю спрямованістю ці ідеї схожі на заходи, вжиті після "Великої депресії", коли в США був законодавчо роздільний власне банківський та інвестиційний бізнес. Це розділення діяло до 1999 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас