Всюдисуща нафта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всюдисуща нафта

Енергетика
581
Споживачі як і раніше, будуть змушені заощаджувати енергію, прогнозує Дерек Брауер, автор статей про енергетичну політику.
Роботи з нафтою у китайців стане більше
Порівняно із попередніми двома роками злетів і падінь, у 2010 році ми, нарешті, зможемо відчути якусь стабілізацію світових енергетичних ринків. Для споживачів це буде гарною звісткою. Однак навряд чи це триватиме довго - ознаки подальшої невизначеності помітні вже сьогодні, і багато загроз буде створюватись саме у 2010 році.
Рік почнеться багатообіцяюче для виробників нафти і газу, але точно не для навколишнього середовища. Нездатність країн укласти угоду про ефективний клімат в Копенгагені наприкінці 2009 року зіграє на руку компаніям і країнам, які торгують вуглеводнями. Переговори з великими забруднювачами, такими як США та Китай, наступного року не будуть припинятися, проте наслідки рецесії, яка сповільнила зростання обсягів викидів, трохи знизять актуальність і терміновість цього питання на переговорах.
На порядку денному у постачальників енергії будуть інші проблеми. Наступного року світовий попит на нафту хоч і повільно, але все ж таки зростатиме. Щоправда, така тенденція не призведе до підвищення ціни на неї до $ 100 за барель, навіть попри те, що ціна все ж таки перевищить встановлений ОПЕК рівень $ 75 за барель. Собівартість видобутку нафти продовжить падати, підвищуючи тим самим доходи виробників. Однак за відсутності високого попиту вони, як і раніше, не будуть вкладати великих кошти в освоєння нових родовищ.
ОПЕК виявиться в складній ситуації. У міру того, як ціни на нафту будуть зростати, окремі члени організації будуть допускати шахрайство з квотами, виставляючи більше сирої нафти на ринок і тим самим знижуючи ціни, що ростуть. Такі дії ставлять під загрозу зростання попиту.
Падіння вартості "чорного золота" з максимуму відібрало у багатих нафтою країн доходи і владу. Росія, Іран, Венесуела та інші економіки в 2010 році зіткнуться через падіння із цілою низкою проблем. Президент Венесуели Уго Чавес буде і далі виступати з войовничими заявами, але так і не зможе поліпшити інвестиційну привабливість своєї країни. Обтяжені боргами компанії Росії звернуться до Китаю і західних країн по допомогу в освоєнні покладів нафти і газу, особливо на Далекому Сході. Міжнародні компанії будуть з обережністю приймати такі пропозиції.
Китай стане вирішальним гравцем
Ціни на газ "Газпрому" продовжать падіння. Зважаючи на спад попиту в Євросоюзі, ця російська компанія кілька разів подумає, перш ніж знову зіпсувати відносини з Україною, а суперечливі проекти Росії з експорту газу до Європи виявляться в центрі дискусій. Деякі європейські держави поставлять під сумнів необхідність запропонованих "Газпромом" трубопроводів з урахуванням політичного прогресу, досягнутого у відношенні власних планів щодо трубопроводів, включаючи "Набукко" (який би проходив від Туреччини до Австрії). Стратегія ЄС щодо збільшення обсягів поновлюваних джерел енергії, а також її ефективного використання почне приносити плоди.
Тим часом відкриття нових родовищ призвело до надлишку природного газу в Америці. Це ще одна причина, чому ціни на блакитне паливо залишаться низькими і багато середніх енергетичні компанії країни об'єднаються. США більше не є великим ринком для експортерів зрідженого природного газу (ЗПГ). Тому світові покупці газу зможуть отримати дешеві поставки з Катару та інших виробників ЗПГ, наприклад, Австралії, чий енергетичний сектор буде знахідкою для азійських споживачів.
Нові гіганти
Китай таки стане центральним гравцем міжнародної енергетичної арени. Державні нафтові компанії почнуть полювання на нові родовища за межами країни. Для цього вони відправляться на пошуки до Африки та на Близький Схід. Поки західні компанії нерішуче чекають результатів виборів і прийняття нового закону про нафту в Іраку, китайські інвестори спритно укладають контракти на освоєння одних із найбільш перспективних у світі родовищ нафти. Останні знахідки біля узбережжя Західної Африки вказують на велике родовище нафти в регіоні.
Більша частина перспективних родовищ нафти в Бразилії буде поза досяжністю західних компаній. Місцевий уряд передасть керування технічно складними в освоєнні прибережними районами в руки керованої державою компанії Petrobras. Натхненні мріями про нафтове багатство, бразильці вирушать на вибори в жовтні під гасла про вступ країни до ОПЕК. Але цього не відбудеться.
Незалежно від змін в геополітиці, споживачі будуть керувати енергетичними ринками. Крім того, зважаючи на стурбованість змінами клімату і з настанням зелених технологій, в 2010 році можна очікувати посилення уваги до питань збереження енергії.
Але рекордні ціни на нафту 2008 року залишаться в пам'яті, як попередження проти злочинної безпечності. Втім, багатообіцяючі економічні перспективи можуть легко схилити споживачів до "згубних звичок". Якщо вони не приборкають свої інстинкти, 2010 рік може стати коротким затишшям перед наступною енергетичної бурею.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас