"Ъ": Не вберегли — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Не вберегли

Кредит&Депозит
2907
Вчора завершилась 20-річна історія Укрпромбанку. Менеджерам Нацбанку не вдалося врятувати від ліквідації установу, яка постраждала від фінансової кризи та відтоку вкладників одною з перших. Боротися за активи великого ощадного банку мають намір не тільки його кредитори, а й націоналізований Родовід Банк. Він розраховує отримати всі ліквідні активи банкрута. Наслідки ліквідації Укрпромбанку відчує вся фінансова система, визнають банкіри.
Рік роботи тимчасових адміністраторів Укрпромбанку Олександра Майданюка і Костянтина Раєвського завершився ліквідацією одного з найбільших ощадних банків країни. Вчора правління Нацбанку вирішило відкликати ліцензію Укрпромбанку і почати процедуру його ліквідації "з метою недопущення подальшого скорочення активів, забезпечення виконання зобов'язань перед кредиторами та відновлення соціальної справедливості".
Це рішення було прийняте 21 січня - в останній день дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, який повинен був покращити фінансову ситуацію в установі. Неможливість відновити його платоспроможність стала однією з причин ліквідації банку, зазначили в НБУ.
Ліквідація Укрпромбанку, заснованого в 1989 році, стала найбільшою за час фінансової кризи і першою після банкрутства банку "Україна". Ліквідувати Укрпромбанк доручено його колишньому тимчасовому адміністратору, директору департаменту припинення діяльності банків НБУ Костянтину Раєвському. Офіційну позицію банк оприлюднить 25 січня.
На час початку роботи адміністрації Укрпромбанк, за даними Асоціації українських банків, був найбільшою ощадною установою в топ-35. Заборгованість перед населенням становила 57% пасивів - 7,95 млрд грн.
Дев'ять місяців уряд обіцяв рекапіталізувати проблемний банк, але в результаті вирішив в листопаді перевести вклади населення до націоналізованого Родовід Банку. І якщо на 1 жовтня минулого року портфель депозитів фізичних осіб Укрпромбанку становив 7,25 млрд грн, то на 1 грудня - вже 155,9 млн грн. Переведення активів Укрпромбанку (за цим показником банк впав за рік з 15-го на 22-е місце) не почалося через їх тривалу оцінку. Тепер Родовід Банк має намір вирішити питання отримання активів через Мінфін.
"У середу ми отримали рішення НБУ про докапіталізацію Родовід Банку на 3 млрд грн, передачу нам активів Укрпромбанку, закладених в НБУ, і рефінансування НБУ. Це йде врозріз з рішенням про ліквідацію Укрпромбанку, тому ми будемо розбиратися на рівні Мінфіну. Враховуючи договір про передачу нам пасивів і активів, ліквідатор зобов'язаний узгоджувати з нами продаж будь-яких активів", - сказав тимчасовий адміністратор Родовід Банку Сергій Щербина.
Судові розгляди тривають щодо активів на суму 5,5 млрд грн, що може ускладнити їх переведення. У Нацбанку вважають інакше. "Незалежно від початку процедури ліквідації ці активи можуть бути продані", - сказав днями начальник управління кризового менеджменту НБУ Юрій Петров.
Експерти зазначають, що ліквідатор не зможе передати активи своїм кредиторам напряму. "Основна частина активів банків, які входять до ліквідаційного пулу, продається на аукціонах або відкритих торгах. Виручка розподіляється серед кредиторів у порядку пріоритетності. Виняток становить майно банку, яке знаходиться в заставі або забезпеченні інших зобов'язань банку", - говорить старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.
Ліквідація великого банку може затягтися на роки. Так, банкрутство банку "Україна" тривало 8 років, а рекордсменом став банк "Відродження" - 13 років. "До ліквідаційної комісії перейдуть всі права управління банком. За спірні активи комісія буде судитися чи домовлятися", - зазначає партнер юридичної фірми Magisters Олексій Рєзніков.
Ст. 96 закону "Про банки і банківську діяльність" передбачає таку чергу отримання коштів: виплата компенсації завдавання шкоди життю та здоров'ю громадян, зарплати, вимоги Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, депозити на суму понад 150 тис. грн; оплата вимог НБУ, що виникли через зниження вартості застав рефінансування, вимог Мінфіну за надання фінансової допомоги, вимоги фізичних осіб, платежі яких заблоковані, інших вимог, крім субординованого боргу; повернення субординованого боргу.
Ліквідація Укрпромбанку, який заборгував внутрішнім (юридичним особам - 1,5 млрд грн) і зовнішнім інвесторам (серед них Cargill), буде негативно сприйнята банкірами.
"Ліквідація Укрпромбанку - це удар в українську банківську систему, тому що він один з небагатьох володів статусом ощадного, - вважає перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін .- Зовнішні кредитори сподівалися, що статус банку не дасть йому впасти, держава втрутиться і допоможе, але цього не сталося. У програші всі, крім власників Укрпромбанку".
Олена Губар, Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас