Обама має намір ввести нові обмеження для банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама має намір ввести нові обмеження для банків

Казна та Політика
269
Президент США Барак Обама має намір обмежити розміри банків і торгівлю за рахунок власних коштів, аби знизити ризики від їх діяльності для економіки.
Про це Обама оголосить вже сьогодні, 21 січня.
Обама має намір обмежити ризики, які беруть на себе банки. Ліміт на розміри банків повинен знизити перспективу розростання їх бізнесу до масштабів, котрі загрожуватимуть економіці всієї країни. Крім того, захід має захистити свободу конкуренції на фінансовому ринку. Проте якими саме будуть ініціативи Обами, поки невідомо. З 30-х рр. XX ст до 1999 р. в США діяв акт Гласса-Стігела, що розділяв банківський та інвестиційний бізнес фінансових компаній. Зараз у Конгресі вже розглядається закон, що дозволяє регуляторам змушувати великі фінансові інститути продавати підрозділи, які можуть загрожувати фінансовій системі.
Виступ Обами очікується відразу після його зустрічі з Полом Волкером, радником адміністрації США і колишнім членом ради ФРС, чиї погляди на необхідні зміни в банківській сфері залишаються набагато жорсткішими, ніж в американського Мінфіну. Зокрема, він активно виступає за введення обмежень на трейдингові операції за рахунок власних коштів банків (proprietory trading).
"Кілька місяців тому президент почав обговорювати зі своєю командою необхідність включити у фінансові реформи чіткіші і сильніші заходи, аби обмежити самі розміри фінансових інститутів і їх можливість захоплюватися ризиками", - заявив представник адміністрації. За його словами, нові пропозиції включатимуть конкретні обмеження щодо обсягів і складності proprietary trading. Після цього адміністрація почне працювати з Сенатом, аби швидко провести ці закони. Найбільше ця ініціатива загрожує бізнесу Bank of America, Wells Fargo, and JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley і Citigroup.
Крім того, цього місяця адміністрація Обами оголосила про те, що найбільші банки США повинні будуть виплатити уряду 90 млрд доларів протягом 10 років: це, на думку уряду, мінімум, який банки заборгували їм за їх порятунок з боку держави.
Нагадаємо, 14 січня президент США Барак Обама заявив, що банки Уолл-стріт повинні повернути до бюджету 117 млрд доларів коштів платників податків, і розкритикував банки за "гігантські прибутки і непристойні бонуси в тих компаніях, які існують, перш за все, завдяки підтримці американського народу". Для цього буде введений спеціальний збір для 50 найбільших фінансових інститутів США, включаючи американські підрозділи великих іноземних банків.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас