ЄС розширить своє представництво в Україні до "супермісії" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС розширить своє представництво в Україні до "супермісії"

Казна та Політика
777
Євросоюз перетворив 54 з 136 представництв за кордоном в місії посольського типу, наділивши їх ширшими повноваженнями.
Видання EUObserver повідомило в четвер, що вісім представництв нового типу знаходяться в Європі - в Грузії, Україні, Молдові, Македонії, Сербії, Норвегії, Швейцарії і Вірменії. Нові повноваження отримали також 12 представництв в Азії і Тихоокеанському регіоні, у тому числі в Китаї, Гонконгу, В'єтнамі, Індії, Індонезії і Афганістані. Решта припадають на африканські країни.
Видання зазначає, що вибір "супермісій" зробила новий зовнішньополітичний глава ЄС Кетрін Ештон за підсумками консультацій з країнами Євросоюзу. Жодних термінів для розширення повноважень решти представництв не встановлено, пише EUObserver .
Реорганізація представництв проводиться відповідно до Лісабонського договору, що набув чинності, він передбачає створення нових зовнішньополітичних структур.
Вибір зроблений таким чином, підкреслює видання, аби не завдати збитку Іспанії, що головує в ЄС. "Не розширені повноваження представництв в колишніх іспанських колоніях в Латинській Америці, а також в країнах, з якими ЄС в період головування Іспанії повинен провести саміти. Це Росія і США. Виняток зроблено лише для Китаю, саміт з яким повинен пройти 15 березня", - пише EUObserver .
Видання зазначає, що суперпредставництва наділяються функціями, які раніше здійснювалися посольствами країн, що головують в ЄС. Тепер ці суперпредставництва координуватимуть діяльність національних дипмісій держав-членів ЄС в країні перебування.
Голови представництв наділяються правом виступати від імені всього ЄС, проте їхні заяви мають бути заздалегідь схвалені 27 країнами-членами ЄС на зустрічах в Брюсселі.
У відповідності з реформою Євросоюзу Іспанія - остання країна, яка на ротаційній основі протягом півроку головує в ЄС і представляє організацію в контактах з країнами-партнерами. Після червня ці функції виконуватиме голова ЄС і Кетрін Ештон. Також припинить існування "трійка" ЄС у складі діючої і майбутньої головуючої країни і верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки. Цю посаду, яку займав Хав'єр Солана, скасовано.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас