ДКЦПФР заборонила використовувати довіреності на загальних зборах і конференціях СРО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР заборонила використовувати довіреності на загальних зборах і конференціях СРО

Фондовий ринок
520
Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) заборонила учасникам ринку використовувати доручення для представлення інтересів учасника на загальних зборах і конференціях саморегулюючих організацій. На думку регулятора, це рішення зробить неможливими маніпуляції з дорученнями, а на думку членів СРО, обмежить права учасників ринку, записані в Цивільному кодексі.
Відповідним рішенням комісії внесені зміни у всі ліцензійні умови професійних учасників фондового ринку, згідно з якими віднині представляти учасника на загальних зборах і конференціях СРО може виключно сертифікована особа - працівник фірми-учасника. "Таке рішення комісії припинить ганебну практику, яка останнім часом широко застосовувалася на загальних зборах СРО, коли один учасник акумулював у себе більшість доручень і загальні збори перетворювалися на прогнозований театр одного актора із заздалегідь відомим сценарієм, - заявив глава ДКЦПФР Сергій Петрашко.- На таких зборах немає місця конструктивному діалогу, оскільки будь-яке питання зрештою вирішується підніманням однієї руки, що в результаті виливається у формування підконтрольного менеджменту і як наслідок - в концентрацію влади в СРО в одних руках. На нашу думку, це не відповідає основним принципам і цілям саморегулювання на ринку цінних паперів".
За словами гендиректора групи "ТЕКТ" Олексія Сухорукова, в даному випадку рішення було прийняте регулятором за ініціативою професійних учасників ринку і відповідає інтересам учасників і ринку в цілому. "Ми неодноразово піднімали тему про маніпуляції дорученнями на зборах СРО - з їх допомогою створювалася АУФТ, раніше подібні маніпуляції були присутні на зборах Асоціації ПФТС. Сподіватимемося, що тепер діяльність СРО сприятиме розвитку ринку, захисту інтересів його учасників, а не задовольнятиме амбіції та інтереси окремих персон", - сказав він.
Водночас, на думку директора з інвестиційної політики КУА "Фінінвест-груп" Ірини Охременко, таке рішення істотно обмежує права учасників ринку, надані як і будь-якому суб'єкту господарської діяльності, Цивільним кодексом. "Я не упевнена, що такі обмеження пройдуть Мін'юст", - сумнівається вона.
Учасники ринку вважають, що ДКЦПФР не повинна обмежувати учасників ринку в праві передавати повноваження за дорученням будь-якій особі, а не лише співробітникові, що має сертифікат. До того ж частенько доручення дають ті підприємства, які через фінансові або інші міркування не можуть бути присутніми на зборах. Такі новини можуть привести до непотрібних витрат іногородніх компаній, пов'язаних з переїздом до місця зборів, або до відсутності кворуму.
"Де-факто внесення подібних змін є обмеженням права організації у представленні її інтересів третьою особою, - зазначає виконавчий директор компанії Phoenix Capital Олег Швець. - На більшості зборів і конференцій СРО не присутні особисто більше 50% від загальної кількості торговців. Тобто захід, де обов'язковий кворум понад 50%, просто не відбувся".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас