"Газпром" має намір змінити свою маркетингову політику через втрату лідерства на європейському ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" має намір змінити свою маркетингову політику через втрату лідерства на європейському ринку

Енергетика
861
"Газпром" має намір змінити свою маркетингову політику через втрату лідерства на європейському ринку, повідомляє РБК daily.
Минулого року попит на російський трубопровідний газ впав через безпрецедентне збільшення пропозиції зрідженого природного газу (ЗПГ). "Газпром" готовий знизити обсяги контрактів take-or-pay, зменшити власні продажі за спотовими цінами і прив'язати ціни до газових індексів. Про масштабне зниження ціни на сировину монополіст поки не думав.
Відбір газу за довгостроковими контрактами "Газпрому" в 2009 р. впав на 12% в порівнянні з 2008 р., повідомило джерело РБК daily, знайоме з матеріалами до ради директорів монополії, яка відбудеться 26 січня. За попередніми оцінками, споживання газу в країнах далекого зарубіжжя скоротилося минулого року відносно 2008 р. на 7,4%, до близько 560 млрд куб. м. При цьому імпорт газу знизився на 8,5%.
У документах монополія вказує на безпрецедентне збільшення пропозиції ЗПГ, що пов'язане з введенням нових потужностей зі зрідження і потужностей щодо регазифікації в країнах Європи. За оцінками низки компаній, приріст імпорту ЗПГ в європейських країнах в 2009 р. склав 18%.
У Європі частку "Газпрому" активно відбирає Норвегія. Минулого року приріст постачань з цієї країни склав 1,9 млрд куб. м (1,8%).
Збільшення пропозиції ЗПГ і норвезького газу на тлі падіння попиту призвело до зменшення конкурентоспроможності. Для підвищення конкурентоспроможності своїх постачань "Газпром" розглядає можливість знизити власні продажі за спотовими цінами, зменшити обсяги, що поставляються за контрактами take-or-pay (збільшивши в подальші заможні роки) або купувати газ на спотовому ринку і продавати в рамках контрактів, що діють. У "Газпромі" відмовилися коментувати можливість втрати частки європейського газового ринку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас