Литвицький: Передача Кабміну частини валютних коштів з резервів НБУ можлива лише після відповідного рішення МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Передача Кабміну частини валютних коштів з резервів НБУ можлива лише після відповідного рішення МВФ

Казна та Політика
425
Для передачі Кабінету міністрів України частини кредитних коштів Міжнародного валютного фонду (МВФ), які раніше були зараховані до складу міжнародних резервів, необхідне прийняття МВФ рішення про відкликання в Національного банку України (НБУ) позики на відповідну суму, повідомив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"МВФ не відкликав кредит в Нацбанку, аби перенаправити його уряду. Без прийняття такого рішення Фондом ми не можемо передати валюту Кабміну. Такі заяви про валютні резерви (з боку Мінфіну - ІФ) дивують. Особливо з урахуванням того, що в першому кварталі 2010 року не передбачено проведення ніяких зовнішніх урядових платежів", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.
"МВФ не приймав рішення про передачу резервів, але приймав рішення лише про зниження вимог до рівня чистих валютних резервів", - додав В.Литвицький.
Як повідомлялося, 20 січня виконуючий обов'язки міністра фінансів України Ігор Уманський заявив, що НБУ відмовляється виконувати погоджені з МВФ домовленості про передачу уряду $2 млрд із золотовалютних резервів. При цьому він відзначив, що Мінфін не вважає ці $2 млрд золотовалютними резервами Нацбанку, бо вони були отримані центральним банком від МВФ.
Радник глави НБУ підкреслив, що пряма передача НБУ частини валютних резервів на потреби уряду заборонена українським законодавством.
"Згідно з чинним законодавством, Нацбанк не може здійснити такий крок, адже його можна інтерпретувати як використання частини валютних резервів для фінансування дефіциту бюджету. Тим більше це неможливо, якщо йдеться не про бюджетні витрати, а про комерційні борги. Якби ми передали частину резервів уряду, це було б пряме порушення законодавчої заборони на фінансування центробанком дефіциту бюджету", - пояснив В.Литвицький.
Разом з тим В.Литвицький підкреслив, що Нацбанк готовий продати необхідний обсяг валюти для забезпечення виконання зовнішніх зобов'язань країни.
Радник глави НБУ також нагадав, що в 2009 році МВФ надав Україні $8,6 млрд, з яких близько $7 млрд було направлено на фінансування дефіциту держбюджету.
"На мою думку, такі масштаби фінансування потреб уряду з боку МВФ в передвиборний період заставляють задуматися про межу, яка забезпечує незалежний перебіг політичного процесу в тій чи іншій країні", - відзначив він.
В київському представництві МВФ агентству пообіцяли прокоментувати цю ситуацію, але трохи згодом.
Як повідомлялося, рада директорів МВФ 30 грудня 2009 року задовольнила запит української влади на пом'якшення умов програми stand-by, знизивши мінімальний рівень чистих міжнародних резервів з $14,9 млрд приблизно на $2 млрд. Фонд пояснив, що це рішення дозволить українській владі використовувати існуючі ресурси для здійснення зовнішніх платежів у потрібні терміни, включаючи платежі за газ, але в той же час не вимагатиме нових виплат з боку МВФ.
В уряді трактують це рішення як право перерозподілити раніше отримані Нацбанком кошти кредиту МВФ уряду, тоді як в НБУ вважають, що МВФ лише дозволив продати з резервів валюту для забезпечення зовнішніх платежів, у тому числі за газ. Проте для цього уряду необхідні гривневі кошти, в яких він відчуває дефіцит.
МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредиту близько $17 млрд в рамках програми stand-by. З трьох виділених траншів на загальну суму майже $11 млрд перший у розмірі $4,5 млрд в листопаді 2008 року отримав Нацбанк, проте вже другий, в травні 2009 року, у розмірі $3 млрд був поділений навпіл між НБУ та урядом, а третій, в серпні, на $3,5 млрд повністю пішов уряду, аби полегшити виконання бюджету і закупівлі природного газу.
Виділення четвертого траншу в розмірі $3,8 млрд було заплановано на листопад за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві в кінці жовтня, проте не зробила позитивної заяви про завершення перегляду. МВФ неодноразово публічно відзначав, що чекає формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій.
За час після отримання третього траншу уряд України також використовував близько $2,1 млрд за рахунок конвертації отриманих від Фонду в кінці серпня - початку вересня спеціальних прав запозичення в рамках розподілу їх між всіма членами МВФ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас