Улюкаєв: Інфляція у Росії в 2010 році не підвищиться більше 7% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Улюкаєв: Інфляція у Росії в 2010 році не підвищиться більше 7%

Казна та Політика
159
Банк Росії продовжить ліберальну курсову політику, поступово переходячи до режиму вільного плавання курсу рубля, обіцяє перший заступник голови ЦБ Олексій Улюкаєв.
"В тому, що ми зможемо реалізувати цей елемент інфляційного таргетування - плаваючий курс рубля, я упевнений значно більше, ніж у тому, що ми зможемо реалізувати низку інших необхідних елементів. Ми вже поступово це робимо, поступово привчаємо суспільство до вільно плаваючого курсу.
Але все-таки доки не зовсім вільно, у нас планові інтервенції, це буде модифіковане вільне курсоутворення. Мені здається, це нормальна модель, ми довели її спроможність суспільству, особам, які приймають рішення. Я вірю, що за будь-яких обставин нам це вдасться", - цитує Улюкаєва РИА "Новости".
Інфляція в Росії в 2010 році може бути істотно меншою 7%, але в другому півріччі вона може прискоритися, повідомив Улюкаєв.
"З другого півріччя інфляційні ризики починають зростати, тому що і глобальна інфляція може почати зростати, і грошова пропозиція цього півріччя буде трішки іншою. Але все одно я не бачу ситуації, при якій інфляція в 2010 році буде вища 7%. Припускаю, що вона буде істотно менша, але вже як ризик з другого півріччя вона буде нами розглядатися".
Ризики інфляції в другому півріччі Улюкаєв пов'язує з можливими припливом капіталу. Він нагадав, що інфляція в першому кварталі 2009 року склала 5,4%, і з урахуванням того, що за підсумками минулого року в цілому вона дорівнювала 8,8%, за останніх 9 місяців року інфляція дорівнювала приблизно 3,4%, що означає темп 0,3-0,4% на місяць.
"Це інфляція, яка нас супроводжуватиме, принаймні, перше півріччя", - сказав Улюкаєв. У січні 2010 року інфляція буде вищою - 1,4-1,5% (торік - 2,4%), після цього, можливо, буде різке зниження. Як правило, зростання інфляції в січні пов'язане з підвищенням тарифів.
Перший заступник ЦБ РФ вважає, що зростання ВВП в 2010 році буде вищим за офіційний урядовий прогноз: "Ми підтримуємо урядовий прогноз - зростання ВПП на 3,1%. Хоча я думаю, що навряд чи буде менше 4%, швидше 5% - виходячи з ефекту бази, активізації кредитування, припливу капіталу і зростання цін на товари нашого експорту".
Він вважає, що це зростання ВВП сумісне з уповільненням інфляції в 2010 році. Протягом першого півріччя інфляційні ризики будуть невеликі через попереднє дуже помірне зростання грошової пропозиції, структури витрат населення (заощадження замість вжитку), що змінилася, зниження споживчої активності і сприятливої глобальної інфляційної ситуації.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас