"Ъ": Internet Explorer б'ють у вразливі місця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Internet Explorer б'ють у вразливі місця

1848
Французька урядова організація CERTA опублікувала заяву про тимчасову відмову від використання браузера Internet Explorer (IE) у всіх урядових відомствах, а також рекомендувала французам перейти на одну з альтернативних програм (Firefox, Opera, Chrome, Safari та інші). Напередодні з подібною заявою виступило Федеральне агентство інформаційної безпеки Німеччини (BSI).
Причиною відмови від використання Internet Explorer уряди європейських країн називають вразливість у системі безпеки програми, яка дозволяє недоброзичливцям запускати довільний код на відстані, тобто віддалено контролювати комп'ютер користувача і всі його дані. Уразливість в браузері Microsoft виявила компанія McAfee, яка вивчала гучну кібератаку китайських хакерів на Google та інші компанії.
В Microsoft визнають факт вразливості й заявляють, що працюють над спеціальним оновленням для 6 і 7 версій IE, яке дозволить усунути проблему. В той же час директор з корпоративних комунікацій "Майкрософт Україна" Ярина Ключковська стверджує, що остання версія програми - Internet Explorer 8 - найбільш захищений з існуючих браузерів. "Через Internet Explorer 8 не було зафіксовано жодної успішної кібератаки, тому ми радимо користувачам переходити саме на нього", - відзначає вона. Ключковська підкреслила, що жодної інформації про вживання українським урядом заходів, аналогічних французьким і німецьким, немає.
На думку західних експертів, санкції європейських країн прискорять падіння частки Internet Explorer, що триває вже декілька років. За даними дослідницької компанії Net Applications, браузеру Microsoft віддають перевагу майже 63% користувачів інтернету, тоді як в 2004 році цей показник перевищував 90%. Серед українських користувачів частка прибічників IE ще нижча - вона знизилася з 77,5% в 2007 році до 31,4% на початку 2010 року. У листопаді 2009 року IE вперше опустився в Україні на друге місце за популярністю серед браузерів, поступившись першим Opera. Менеджер з комунікацій Opera в Росії і СНД Володимир Ісаєв відзначив, що за вихідні дні, що йшли за публікацією рішення німецької BSI, кількість завантажень дистрибутива Opera з німецького сайту компанії зросла в два рази, досягнувши 18 тис. на добу.
За інформацією пана Ісаєва, учора увечері уряд Австрії також вирішив тимчасово заборонити використання IE в держорганах і рекомендував переходити на альтернативні програми. Раніше Єврокомісія зобов'язала Microsoft надавати користувачам в ЄС можливість вибору браузера при запуску операційної системи. Це стало результатом антимонопольного розслідування, ініційованого Opera Software.
Роман Судольський
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас