ЄЦБ: Загроза повторення рецесії у єврозоні маловірогідна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ: Загроза повторення рецесії у єврозоні маловірогідна

Казна та Політика
234
Єврозоні не варто побоюватися повторення рецесії, проте треба остерігатися подальшого зміцнення євро. Таку точку зору озвучив член керуючої ради Європейського центрального банку (ЄЦБ) Евальд Новотни.
Регулятор вже впродовж восьми місяців утримує ключову відсоткову ставку на рівні історичного мінімуму 1% річних, продовжуючи стверджувати, що економіку єврозони після закінчення фінансової кризи чекає нелегкий шлях, повідомляє Reuters.
В свою чергу Новотни з оптимізмом говорить про економічний підйом, що спостерігається в зоні обігу єдиної європейської валюти. "Я вважаю маловірогідною загрозу повторення рецесії. Ми вступили в період повільного, але упевненого відновлення економіки. Якщо подібна загроза і існувала раніше, вона зменшилась", - підкреслив член ради ЄЦБ.
Він також спробував розвіяти висловлені Францією побоювання, що зміцнення євро може позначитися на темпах економічного зростання в єврозоні. Проте Новотни попередив, що зростання курсу єдиної європейської валюти не повинне отримати характер стійкої тенденції. "На даний момент такої проблеми не існує. Небажане лише довгострокове зміцнення євро до основних валют", - підкреслив він.
За його словами, даний ЄЦБ прогноз зростання економіки єврозони на 0,1-1,5% за підсумками 2010 р. може бути переглянутий у бік деякого підвищення. Новотни, який також очолює Банк Австрії, вважає, що регуляторові слід продовжити поступовий вихід з антикризового режиму.
Нагадаємо, 3 грудня 2009 р. ЄЦБ залишив базову ставку рефінансування без змін - на історично низькому рівні 1%. "Рада керівників ЄЦБ чекає, що економіка єврозони зростатиме помірними темпами в 2010 р., хоча відновлення, швидше за все, буде нерівним, а прогноз зростання залишається украй невизначеним", - сказав тоді президент Європейського центрального банку Жан-Клод Тріше, коментуючи рішення щодо ставки. Також він оголосив, що ЄЦБ починає поступове згортання надзвичайних заходів підтримки ліквідності. 16 грудня ц.р. ЄЦБ провів останню операцію із рефінансування строком на 12 місяців. Крім того, ЄЦБ прийняв рішення завершити операції з надання 6-місячних кредитів в березні 2010 р.
Раніше Ж.-К.Тріше неодноразово говорив про побоювання, що приватні фінансові інститути можуть "підсісти на голку" дешевої ліквідності, що надається Центробанком, і заявляв, що частину екстрених заходів підтримки економіки необхідно своєчасно і поступово згортати, аби банки поверталися до нормального режиму кредитування.
12 січня ц.р. Ж.-К.Тріше заявив, що світова економіка поступово повертається в нормальне русло після глобального економічного спаду. "Ми отримуємо підтвердження послідовної нормалізації ситуації в економіці і того факту, що ми знаходимося на стадії відновлення, якщо говорити про глобальну економіку", - сказав президент ЄЦБ. Тріше відзначив заслуги країн, що розвиваються, які відіграють одну з головних ролей в процесі подолання світової економічної кризи. "Це багато в чому відбулося завдяки економікам, які розвиваються, що демонструє стійкість в період, який виявився найбільш важким, якщо говорити про падіння виробництва, - сказав він. - Цілком зрозуміло, що вони зараз знаходяться в динамічнішій фазі розвитку". При цьому він попередив про те, що економікам, котрі зараз розвиваються, загрожує інфляція. Тріше також нагадав про необхідність упорядкувати державні бюджети. "Ми присвятили багато часу проблемі фіскальних дисбалансів, необхідно повернутися до нормальної і стійкої фіскальної позиції в середньостроковій перспективі", - заявив Тріше.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас