Парламент України не здолав вето на закон про мораторій на продаж сільгоспземель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент України не здолав вето на закон про мораторій на продаж сільгоспземель

Аграрний ринок
636
Верховна Рада не змогла подолати вето президента на закон про введення мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2012 року, проте повернеться до цього питання на засіданні в четвер.
На засіданні у вівторок парламент розглядав пропозиції президента до закону про внесення змін до закону про Земельний кодекс України, що подовжує мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2012 року.
Президент повернув до парламенту цей закон з пропозицією його відхилити, проте така пропозиція президента набрала 26 голосів.
В той же час парламентарі не змогли здолати вето президента на цей закон. За подолання вето проголосували 275 народних депутатів при необхідних 300 голосах для прийняття результативного рішення.
Пропозицію здолати вето президента підтримали 168 депутатів Партії регіонів, 43 депутати фракції БЮТ, 15 депутатів фракції "Наша Україна - Народна самооборона", 27 депутатів Блоку Литвина, 20 депутатів фракції Комуністів і 2 позафракційні депутати.
Парламент прийняв рішення доручити профільному комітету з питань аграрної політики і земельних відносин попрацювати над цим законом і в четвер повернутися до розгляду цього закону. За цю пропозицію проголосували 308 народних депутатів.
Як повідомлялося, в кінці 2009 року президент України Віктор Ющенко ветував прийнятий парламентом 22 грудня минулого року закон про продовження до 1 січня 2012 року мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. В.Ющенко вважає, що цей документ обмежує конституційні права громадян на землю, право кожного розпоряджатися своєю власністю. Президент відзначив, що чинне законодавство передбачає, що заборона на вільний обіг земельних ділянок діятиме до прийняття і вступу в дію законів про державний земельний кадастр і про ринок землі.
Президент вважає, що продовження мораторію на купівлю-продаж сільгоспземель може призвести до подальшого загострення ситуації із забезпеченням ефективного використання та охороною землі, а також поширення тіньових механізмів відчуження земельних ділянок, збільшення кількості зловживань в даній сфері.
Конституційний суд України на початку грудня цього року визнав неконституційним закон про антикризові заходи в агропромисловому комплексі, який містив норму про заборону продажу земель сільгосппризначення до 1 січня 2010 року. Це викликало дискусії серед фахівців і юристів про те, чи зберігається заборона на продаж земель сільгосппризначення, хоча перехідні положення Земельного кодексу України, як і раніше, містять норму про таку заборону до набрання чинності законів про державний земельний кадастр і про ринок земель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас