Винуватцями кризи є іноземні держфонди і центробанки? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Винуватцями кризи є іноземні держфонди і центробанки?

Казна та Політика
451
Як повідомляє Time, минулого тижня в США почалися засідання комісії із з'ясування причин фінансової кризи. Економіст з Масачусетського технологічного інституту Ріккардо Кабальєро вважає, що цей орган приділяє недостатньо уваги ролі закордонних інвестицій.
При цьому Кабальєро з колегами, які поділяють його точку зору, не схильні повністю виправдовувати ні американських банкірів, ні наглядові органи. Вони не сперечаються, що фінансова система США дала збій, проте підкреслюють, що живильним середовищем для неї стали іноземні капіталовкладення, зокрема - з Китаю і Саудівської Аравії.
"Закордонні інвестори і передусім ті, кому доручено розміщувати іноземні державні активи, віддають перевагу порівняно безпечним капіталовкладенням, через що зазвичай стабільна американська економіка перетворилася на формене торжище", - переказує Time слова Кабальєро. Важливою деталлю він вважає той факт, що іноземні гроші пішли не в акції, а в облігації.
Китай купував все більше і більше довгострокових облігацій Казначейства США, через що дохід від них зменшився, і банкіри з Уолл-стрітом випустили на ринок новий клас похідних фінансових інструментів з фіксованим доходом, серед яких видне місце зайняли облігації, забезпечені борговими зобов'язаннями. Велика частина доходів від цих інвестицій була кинута на іпотечний ринок. Банки дістали можливість видавати більше кредитів, виріс попит на нерухомість, проте повернути позику багатьом виявилося не під силу. Що було далі, всім добре відомо.
Для запобігання подібним кризам у майбутньому необхідно не лише реформувати американську фінансову систему, але і регламентувати іноземні капіталовкладення, йдеться в статті. Зокрема, Кабальєро пропонує зобов'язати закордонних гравців, які бажають робити інвестиції в Сполучених Штатах, вкладати гроші в декілька різних фінансових інструментів, не зосереджуючись на якомусь одному. "Єдиний спосіб зробити американську систему справді стійкою до системних потрясінь - це відрегулювати аспект пропозиції", - вважає він.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас