Нафтогазові компанії лідирували на ринку злиття і поглинань у 2009 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогазові компанії лідирували на ринку злиття і поглинань у 2009 році

Фондовий ринок
428
Загальна кількість оголошених операцій із злиття і поглинання (M&A) за участю нафтогазових компаній в світі в 2009 році склала 837 в порівнянні з 1152 операціями роком раніше, повідомляється в щорічному дослідженні Ernst & Young (E&Y).
При цьому на частку нафтогазовидобувних компаній припало 72% від загальної кількості світових M&A. Сукупна вартість операцій нафтогазової галузі збільшилась торік на 10% - до $198 млрд, що дещо несподівано на тлі середніх цін, що знизилися, на сировину в 2009 році.
Минулий рік для багатьох підприємств нафтогазового сектора виявився дуже непростим, але для компаній з хорошими балансовими показниками він запропонував широкі можливості. Згідно з результатами третього щорічного дослідження E&Y "Огляд операцій в нафтогазовій галузі", учасники ринку оцінюють прогноз на 2010 рік як позитивний.
В другому півріччі минулого року ринок M&A демонстрував вищу активність - 485 операцій проти 352 операцій за аналогічний період роком раніше. Загальна вартість цих транзакцій в січні-червні склала $109 млрд, тоді як в першому півріччі показник дорівнював $89 млрд. Збільшення на 22% обумовлене поліпшенням ситуації на ринках капіталу і зростанням впевненості відносно прогнозних цін на нафту, зазначає E&Y.
"В 2010 році позитивні тенденції, що спостерігались в останні місяці, мабуть, збережуться, і прогноз із операцій в нафтогазовидобувному і сервісному сегменті вельми сприятливий. Що стосується сегменту нафтопереробки, то через надлишок потужностей в окремих регіонах період невизначеності і слабкої динаміки операцій тут може затягнутися. Проте, як показав 2009 рік, те, що для одних є проблемою, інші розцінюють як можливість", - заявив керівник міжнародної практики E&Y із надання консультаційних послуг з операцій компаніям нафтогазової галузі Енді Броган.
В той же час в 2009 році рівень активності на ринку нафтосервісних послуг знизився майже на 60%: 79 завершених операцій в порівнянні з 202 операціями в 2008 році. Ґрунтуючись на операціях, вартість яких розкривалася, сукупна вартість операцій торік склала $11,4 млрд, що на 62% нижче за показник 2008 року ($30,1 млрд).
"Труднощі із фінансуванням, зниження цін на нафту в середньому з $96,87 в 2008 році до $61,54 в 2009 році, а також програми скорочення витрат, що проводяться операторами, - ось основні причини різкого погіршення динаміки операцій. В той же час знаходилися покупці, які вступили в даний етап циклу з високими балансовими показниками. Вони змогли скористатися ослабленим становищем інших і оперативно провести низку успішних додаткових операцій", - зазначив директор практики E&Y із надання послуг компаніям нафтогазової галузі Джон Кларк.
В 2009 році в секторі нафтогазопереробки зафіксовано подальше зниження динаміки активності M&A, тобто тенденція, що існувала роком раніше, збереглася. Кількість операцій склала 153, що майже на 30% нижче за показник 2008 року. Сумарна розкрита вартість M&A за участю нафтогазоперероблюваних компаній торік склала $38 млрд проти $40 млрд роком раніше.
Водночас динаміка крупних операцій в нафтогазовидобувному секторі нестримно відновлювалася в 2009 році. Не дивлячись на зниження кількості операцій з 730 в 2008 році до 605 торік, їх загальна вартість зросла на 33% - до $149 млрд з $112 млрд.
"Нафта дорожчає, акціонерний капітал повертається в сектор, все активніше розморожуються проекти із розробки, бюджет на розвідку корисних копалини в 2010 році розширюється", - вважає Кларк.
"Разом з тим для багатьох учасників сектора минулий рік був не найвдалішим, і у зв'язку з неоднорідністю успіхів добувних компаній вони як і раніше діляться на лідерів і тих, хто відстає. І хоча зростання цін на нафту істотно активізувало вкладення в акціонерний капітал, посилення умов фінансування продовжує негативно позначатися на діяльності багатьох компаній, незалежно від того, йдеться про власний капітал або про позиковий. Ми ретельно відстежуватимемо результати запланованих на 2010 рік операцій IPO", - говориться в повідомленні E&Y.
"Із встановленням стабільності до учасників ринку приходить упевненість і в нафтогазовий сектор повертаються інвестиції. На 2010 рік заплановано низку первинних розміщень. Якщо вони пройдуть успішно, сектор знов представлятиме підвищений інтерес для інвесторів", - наголошується в огляді.
"В 2009 році ринок злиття і поглинань в нафтогазовому секторі лідирував за обсягом операцій в порівнянні з іншими галузями в Росії, - говорить Поліна Галова, партнер компанії "Ернст енд Янг", керівник групи із надання послуг компаніям ПЕК і електроенергетики в СНД. - І хоча основна частка припала на крупні операції (понад $1,5 млрд кожна), нами була помічена тенденція пожвавлення інтересу до дрібних і середніх нафтовидобувних компаній з боку інвесторів. Інтерес сповна з'ясовний: інвестори розраховують на високу прибутковість таких інвестицій, обумовлену правильним вибором часу для здійснення операцій. Подальше пожвавлення ринку і зростання цін на нафту повинні найближчими роками призвести до "хвилі" IPO серед дрібних нафтогазовидобувних компаній. У нафтосервісній сфері спостерігається пожвавлення в порівнянні з першими місяцями кризи, проте більшість операцій зупиняються на тому або іншому етапі у зв'язку з неспівпаданням цінових очікувань продавців і покупців".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас