Аналітики: 2010 рік буде успішним для металургів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: 2010 рік буде успішним для металургів

1073
Незважаючи на те, що в 2009 році обсяги виробництва сталі в Україні знизилися на 23% до 29,4 млн. тонн, саме металургійний сектор торік виявився найбільш ліквідним. Обсяг торгів акціями українських меткомпаній склав 1,6 млрд. гривень. Про це йдеться в огляді, підготовленому аналітиками компанії Foyil Securities.
"Ми чекаємо, що в поточному році ціни на основну сировину, зокрема залізорудний концентрат і коксівне вугілля, зростуть до 66 доларів (+20% в порівнянні з 2009 роком) і 121 долар (+30%) за тонну. Крім того, ми прогнозуємо підвищення попиту на металопродукцію на Близькому Сході і в Північній Африці. На наш погляд, завдяки цим чинникам середня ціна гарячекатаних рулонів українського виробництва складе 522 долари за тонну, що на 87 доларів більше, ніж в 2009 році", - коментує Ісмаїл Сафаралієв, аналітик компанії.
Також аналітики Foyil Securities рекомендують звернути особливу увагу на виробників листової сталі, у тому числі компанію "Азовсталь", Алчевський металургійний комбінат і Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча. За словами Ісмаїла Сафаралієва, в нинішньому році також варто чекати зростання обсягу постачань напівфабрикатів у країни Європейського Союзу, в основному за допомогою внутрішньохолдингових продажів. В той же час виробники сортового прокату, як і раніше, зазнаватимуть труднощів зі збутом своєї продукції, оскільки будівельний сектор все ще залишається в сплячці.
Як і чекали експерти, минулий рік виявився провальним для більшості українських меткомпаній з кількох причин. По-перше, стрімке падіння попиту в першому півріччі призвело до безпрецедентного скорочення обсягів виробництва. Так, експорт сталі знизився на 16,5% в об’ємному вираженні. Крім того, унаслідок падіння української економіки не виправдалися надії на українських споживачів, які могли поглинути частину продукції, випущеної на експорт. В результаті в 2009 році внутрішнє споживання сталі скоротилося на 37% до 5,8 млн. тонн, тоді як виробництво сталі знизилося на 19% до 29,7 млн. тонн. По-друге, небачене раніше падіння цін на сталь, зафіксоване в другому півріччі 2008 року, продовжилося в січні-квітні. В результаті ціна на цю продукцію досягла мінімального значення 345 доларів за тонну, що нижче від собівартості виробництва для більшості українських сталеливарних заводів.
В кінці третього кварталу 2009 року сім провідних виробників сталі заявили про збитки у розмірі 3 млрд. гривень. Як очікують аналітики Foyil Securities, закінчити рік з невеликим прибутком вдасться всього трьом компаніям - "Азовсталі", Маріупольському меткомбінату ім. Ілліча та "АрселорМіттал Кривий Ріг".
В поточному році мають відновитися більшість українських меткомпаній, проте темпи цього зростання залежатимуть від можливості підприємств збільшити свої продажі і стримати витрати виробництва. Аналітики зберігають позитивний прогноз щодо виробників листової сталі і слябів. В той же час виробники сортового прокату в 2010 році залишатимуться в пригніченому стані.
"Ми чекаємо, що в 2010 році українські металурги випустять 33,6 млн тонн сталі, що на 13% більше, ніж торік. В цілому, в 2010 році ситуація має покращитися в порівнянні з минулим роком", - прогнозує Сафаралієв.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас