"Ъ": НБУ погрожує обмежити заробіток торговців валютою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": НБУ погрожує обмежити заробіток торговців валютою

Валюта
1289
В кінці минулого тижня директор департаменту валютного регулювання Нацбанку Олена Щербакова розіслала банкам лист, в якому нагадала, що згідно з антикризовим законом регулятор має обмежити маржу між курсами купівлі і продажу валют. До січня НБУ не вводив додаткових обмежень, оскільки маржа в кіосках банків не перевищувала 2%. Останнім часом, за даними Нацбанку, різниця між курсами купівлі і продажу складає від 2% до 5,5%. "Така ситуація провокує виникнення негативних курсових очікувань з боку громадян", - підкреслює чиновник.
НБУ поки сподівається, що банки самі відмовляться від "можливості отримання миттєвої вигоди від проведення операцій з інвалютою" на користь політики, яка "забезпечить досягнення курсової стабільності". При цьому в постанові №538, затвердженій Мін'юстом 9 листопада, йдеться, що "Нацбанк має право встановлювати граничні розміри маржі по операціях на готівковому валютному ринку".
Банкіри розповіли, що регулятор повернувся до практики дзвінків і погроз. "Коли ми ставимо реальний ринковий курс, дзвонять з НБУ і просять наблизити його до офіційного, - повідомив голова правління невеликого банку. - На питання, як же працювати в збиток, нам кажуть: добирайте додатковими комісіями". Прагнучи працювати по офіційних курсах, банки різко знизили обсяги операцій купівлі доларів і проводять операції через крос-курс в євро. Вони купують на українському ринку євро, а вже за них купують долари за реальним курсом. Згідно з офіційною статистикою, минулого тижня операції з доларами складали лише половину міжбанківського ринку, тоді як раніше вони перевищували 80% міжбанку.
Експерти називають погрозу НБУ очікуваним посиленням, хоча ніхто не бачив маржу 5,5% (близько 40 коп.). "Зараз всі прагнуть не перевищувати різницю 2%. Але в середу, коли були пікові значення курсів, деякі дрібні банки в системі підтвердження заявок на міжбанку виставляли купівлю по 7,99 грн/$, а продаж - по 8,25 грн/$. Це і розлютувало Нацбанк", - пояснив казначей одного з найбільших банків. Банкір вважає, що після цього листа банки стануть обачнішими, встановлюючи курси. За даними порталу Finance.ua, в п'ятницю готівкова гривня зміцнилася з 8,105-8,196 грн/$ до 8,066-8,165 грн/$.
У випадку введення обмеження банкіри не сумніваються в активізації мінял біля банків. Директор казначейства банку "Київ" Фелікс Інденбаум упевнений, що появі готівкової валюти в банках може сприяти лише обмеження зайвої гривневої ліквідності. "Стабільність курсу може настати лише після обрання президента. Багато заможних людей побоюються зміни влади і переклали свої гроші з депозитів на поточні рахунки для того, щоб в разі чого перевести їх в офшори", - говорить директор казначейства одного з найбільших банків.
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас