ГПУ заборонила МВС проводити дослідчі перевірки за заявами про голосування вдома — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГПУ заборонила МВС проводити дослідчі перевірки за заявами про голосування вдома

Казна та Політика
321
Генеральна прокуратура України винесла протест заступникові міністра внутрішніх справ України Петру Коляді щодо направленої ним вказівки начальникам ГУ МВС України в АР Крим, області, Київ і Севастополь з приводу проведення дослідчих перевірок по заявах про голосування вдома. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.
Як сказано в повідомленні, вимоги МВС про проведення перевірок з метою виявлення ознак злочинів, передбачених ст. 358 КК України, суперечать диспозиції цієї статті, закону "Про вибори Президента України" і спричиняють численні скарги громадян у всіх регіонах держави про порушення їхніх конституційних прав.
Згідно ст. 19 Конституцій України, органи держвлади і органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень, передбачених Конституцією і законами України. Згідно статті 11 закону "Про вибори Президента України" заборонено незаконне втручання кого-небудь у виборчий процес.
Розгляд звернень, заяв і скарг з питань організації та проведення голосування відповідно до ст. 27 закону належить до повноважень дільничної виборчої комісії. Відповідно до ст. 93 закону такі скарги розглядаються відповідною виборчою комісією згідно з цим та іншими законами України. Якщо виборча комісія при розгляді скарги визнає необхідним проведення перевірки відзначених в скарзі обставин правоохоронними органами, відповідні органи по зверненню виборчої комісії перевіряють ці обставини і вживають відповідних заходів стосовно припинення порушення законодавства.
Порядок проведення голосування за межами приміщення для голосування визначений ст. 77 закону. На підставі заяв громадян секретар дільничної виборчої комісії в графі "підпис виборця" списку виборців робить запис "голосує по місцю перебування". Голосування виборців за межами приміщення для голосування організовують не менше як три члени дільничної виборчої комісії, визначені виборчою комісією. Ці члени комісії мають бути представниками різних кандидатів на пост Президента.
Генеральний прокурор України Олександр Медведько звернув увагу прокурорів АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя, що в разі проведення органами міліції за власною ініціативою перевірок з приводу голосування вдома, без отримання таких доручень від самих виборчих комісій, це слід кваліфікувати як перешкоду вільному здійсненню громадянами свого виборчого права. При виявленні подібних фактів необхідно невідкладно реагувати.
Нагадаємо, в Україні сьогодні закінчується термін подачі заяви до виборчої комісії з проханням забезпечити голосування вдома. Згідно з законом "Про вибори Президента України", подати заяву з таким проханням можна буде сьогодні до 20:00 (не пізніше ніж за 12 годин до початку голосування).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас