Можливість купити житло дешевше мали тільки працівники банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Можливість купити житло дешевше мали тільки працівники банків

Нерухомість
3129
Ріелтори чекають пом'якшення банками умов іпотечного кредитування в 2010 році.
Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав на прес-конференції президент Асоціації спеціалістів з нерухомості України (АСНУ) Андрій Шульга.
За його словами, відновлення програм іпотечного кредитування почалося з вересня 2009 року.
"Так, вона (іпотека) дорога, деякі банки запропонували 25-28%, але з'явилися досить довгі кредити - до 20 років. У першому півріччі 2010 року відсотки почнуть падати", - вважає президент АСНУ.
Він додав, що масового викиду банками заставних квартир на ринок не сталося. Заставні квартири якщо і продавалися, то не за викидними цінами, а можливість купити житло дешево мали лише представники самих банків.
Як відзначила директор департаменту розвитку роздрібного бізнесу "Індекс Банку" Тетяна Шаповал, на сьогодні до 10 банків пропонують різні програми кредитування житла.
"Це в основному іноземні банки й ті банки, які не відчувають великих проблем з тягарем кредитів, ті, хто не кинув всі зусилля на реструктуризацію своїх портфелів і у кого є вільні кошти для того, щоб підживлюватися на нерухомості. Ми розуміємо, що існуючий попит поки обмежений, але чекаємо, що в 2010 році справді зростатиме. Банки в 2010 році удосконалюватимуть свої програми кредитування, збільшуючи термін, роблячи прийнятнішими умови кредитування", - сказала вона.
Шаповал додала, що сьогодні споживачі іпотечних програм - це "клієнти, які накопили певну суму і їм не вистачає на завершення покупки певної суми".
В свою чергу генеральний директор АН Park Lane Галина Мельникова відзначила, що якщо раніше 80% квартир купувалося в кредит, то минулого року в агентстві було продано через іпотеку близько 4% житла.
За її даними, сума кредитів, які беруться в банках за іпотечними програмами, складає 10-30 тис. дол.
Мельникова також вважає, що цього року інтерес до кредитування зростатиме, а умови кредитування стануть прийнятнішими.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас