Місія ENEMO готова до масових фальсифікацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місія ENEMO готова до масових фальсифікацій

Казна та Політика
439
Місія ENEMO - Європейської мережі організацій з нагляду за виборами - оприлюднила звіт про процес підготовки до президентських виборів. У документі відзначається безліч проблем в передвиборному процесі. Представники ENEMO підкреслюють, що ситуація з організацією голосування в порівнянні з 2004 роком, коли президентські вибори були визнані недемократичними, покращилась недостатньо.
Довгочасна місія ENEMO стала другою міжнародною місією спостерігачів, що надала звіт про процес підготовки до президентських виборів в Україні. Раніше аналогічний документ оприлюднила місія ОБСЄ. Звіти місій багато в чому схожі - в них вказується на серйозні проблеми з фінансуванням виборів, велику кількість помилок у списках виборців, непрозорість роботи Центрвиборчкому, який проводить наради в закритому режимі.
Головною відмінністю документів став акцент ENEMO на проблемі з процедурою голосування виборців дома. Як відомо, 4 січня Центрвиборчком дозволив місцевим виборчкомам приймати заявки про голосування за межами дільниці від всіх громадян без надання ними медичної довідки про неможливість прийти на дільницю самостійно. "Зловживання в процесі голосування вдома були одним з основних джерел фальсифікацій під час президентських виборів 2004 року", - нагадують в ENEMO. Європейські спостерігачі вважають, що та ж процедура голосування, але в 2010 році "може поставити під сумнів увесь виборчий процес, створивши можливість для масштабних фальсифікацій".
В звіті ОБСЄ відзначалися факти вживання адмінресурсу кандидатами від влади. У ENEMO цю проблему оцінили як не дуже критичну. "Для нас важливо, що ці випадки ізольовані один від одного, і не можна говорити про якусь координовану всеукраїнську кампанію зловживання адмінресурсом", - відзначив координатор довгочасних спостерігачів місії ENEMO Алі Алієв.
Варто зазначити, що представники ENEMO працювали на виборах в Україні в 2004 році, коли місія констатувала безліч грубих порушень і визнала вибори недемократичними, а також на парламентських виборах 2006-го і 2007-го років, коли спостерігачі залишилися задоволені прозорістю передвиборного процесу. "Оскільки законодавство на парламентських виборах відрізняється від президентських, ми порівнюємо нинішні вибори лише з виборами 2004 року", - повідомила керівник місії Таскин Рахімбек.
Та є в документі і згадки про позитивні факти організації виборів: під час нинішньої кампанії не було "масового залякування, тиску і погроз", як п'ять років тому, а ЗМІ відкриті для всіх кандидатів. Проте Рахімбек підкреслила, що після 2004 року Україна продемонструвала недостатній прогрес. "Я б не хотіла, аби у вас склалося враження, що наш звіт позитивний. У його анотації лише тричі згадуються позитивні зміни. А в більшості розділів ідеться про проблеми із забезпеченням демократичних виборів", - відзначила керівник місії.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас