Аналітики: До кінця року курс гривні може зміцнитись до 7,5 грн/дол. США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: До кінця року курс гривні може зміцнитись до 7,5 грн/дол. США

Валюта
1818
Аналітики компанії Dragon Capital чекають зміцнення курсу гривні до 7,5 грн/дол США до кінця року, на тлі відновлення економіки і стабілізації політичної ситуації в другому півріччі. Відновлення економічного зростання і завершення чергового виборчого циклу супроводжуватимуться надходженням боргового капіталу і зростанням прямих іноземних інвестицій до України, що у свою чергу створить передумови для зміцнення гривни, говориться в аналітичному звіті інвестиційної компанії із посиланням на її економіста Олену Білан.
Очікуване і критично важливе для країни відновлення співпраці з МВФ, а також зниження кредитних ризиків країни після виборів відкриють уряду доступ до джерел зовнішнього фінансування, включаючи кредити Світового банку, макрофінансову допомогу ЄС і міжнародні ринки капіталу. Враховуючи помірний рівень держборгу України, що оцінюється на рівні 32% ВВП на кінець 2009 р., уряд, мабуть, використає всі кредитні можливості цього року для фінансування фіскального дефіциту, який, як очікується, досягне 8,0% ВВП, включаючи дефіцит Пенсійного фонду і НАК "Нафтогаз України".
Приватний сектор, ймовірно, візьме приклад з держави, хоча зовнішнє фінансування стане доступним лише для великих стабільних компаній нефінансового сектора, тоді як банківська система продовжить виплату зовнішнього боргу. Проте, активне залучення зовнішнього фінансування в державний сектор сприятиме чистому припливу боргового капіталу в другому півріччі. Dragon Capital також чекає збільшення обсягу прямих іноземних інвестицій завдяки зменшенню політичної невизначеності, відновленню приватизації великих підприємств і активізації підготовки до проведення футбольного чемпіонату Євро 2012.
Не дивлячись на очікуване надходження іноземної валюти, динаміка гривні визначатиметься діями і політикою НБУ, говориться в звіті. "У зв'язку зі зміною керівництва курсова політика Нацбанку може змінитися, але не залежно від того, хто обійме головну посаду, ми вважаємо, що центральний банк проводитиме зважену політику, яка дозволить збалансувати позитивні і негативні наслідки зміцнення гривні", - вважає економіст компанії Dragon Capital Олена Білан.
Серед основних потенційних негативних наслідків зміцнення валюти аналітики компанії називають зниження конкурентоспроможності експорту, локомотиву економічного зростання, і повільніше відновлення міжнародних резервів НБУ, які знадобляться для погашення кредитів МВФ починаючи з 2012 р. В той же час, зміцнення гривні позитивно вплине на банківську систему і динаміку інфляції, а також підвищить рівень споживчої довіри і сприятиме переведенню доларових заощаджень населення в гривню.
Останні два чинники можуть виявитися особливо важливими для нового президента, який, напевно, захоче, аби позитивні економічні зміни були пов'язані з приходом до влади. "Оскільки при помірній ревальвації курсу позитивні наслідки для економіки переважують недоліки, ми вважаємо вірогіднішою реалізацію сценарію, при якому НБУ дозволить гривні трохи зміцнитися", - вважає Олена Білан.
При цьому аналітики компанії відзначають значні ризики зміни курсового прогнозу, як у бік підвищення, так і зниження, через невизначеність, пов'язану із переформатуванням основних інститутів влади після виборів і подальшими діями НБУ. "Нездатність українського уряду в стислі терміни відновити співпрацю з МВФ несе основну загрозу зниження наших курсових прогнозів, оскільки в цьому випадку уряд втратить доступ до основних джерел зовнішнього фінансування і буде змушений вдатися до масштабної монетизації бюджетного дефіциту", - говориться в звіті.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас