В Україні значно зменшився обсяг видобутку нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні значно зменшився обсяг видобутку нафти

Енергетика
653
Зменшення видобутку нафти в Україні досягло загрозливих розмірів. Торік нафтові компанії скоротили видобуток сировини на 6,9%, а найбільша з них - "Укрнафта" - взагалі на 7,6%. Нафтовики пояснюють падіння видобутку збільшенням податкового навантаження і виснаженням діючих родовищ. Натомість експерти переконані, що в тому, що відбувається, є провина і самих компаній - в умовах політичної нестабільності і корпоративних конфліктів вони вважали за краще максимально обмежити інвестиції в розвідку нових запасів.
Обсяг видобутку нафти в Україні торік зменшився на 6,9% - до 3,9 млн т, а найбільший добувач - "Укрнафта" - добув лише 2,8 млн т, що на 7,6% менше, ніж в 2008 році, заявили вчора в прес-службі компанії. Це рекордне падіння за останні десять років. До 2006 року обсяги видобутку зростали, в 2007 році вони знизилися в цілому на 1,9%, а в 2008-му - на 3,2%. "Падіння пов'язане із цілою низкою об'єктивних причин: збільшенням ставок рентної плати для нафтовиків, природним виснаженням родовищ, відсутністю коштів для розвідки нових площ", - говорить фінансовий директор "Укрнафти" Валерій Пустоваров.
За його словами, скорочення інвестицій в розвідку пов'язане з тим, що експлуатація вироблених родовищ вимагає великих витрат, і резервів для інвестицій не залишається. "Нам може допомогти лише пільгове оподаткування на розробку родовищ, що виробили свій ресурс, яке було до 2007 року", - вважає він. Раніше "Укрнафта" провела часткову консервацію своїх родовищ.
Піти на безпрецедентні заходи компанія була змушена після того, як Нацкомісія регулювання електроенергетики на третину зменшила відпускну ціну газу, що добувається "Укрнафтою", що зробило роботу останньої збитковою (див. Ъ від 3 березня 2008 року). У прес-службі Лукойлу теж говорять про виснаження українських родовищ, але називають й інші причини - складна процедура видачі ліцензій в Україні і проблеми із здобуттям землевідведень. "Найбільше скорочення видобутку 'Укрнафти' на Сахалінському нафтогазоконденсатному родовищі. Роботи на ньому були припинені компанією через проблеми із ліцензією", - зазначає аналітик UPECO Геннадій Кобаль. З 2000 по 2004 рік розробку родовища там вели "Укрнафта", ЗАТ "Девон", ЗАТ "Сахалінське" і ТОВ "Сіріус". Але протягом 2003-2004 років Держкомітет із природних ресурсів передав ліцензії на розробку родовища компанії "Укрнафтобуріння". Судові розгляди за право видобутку на родовищі продовжуються до цих пір.
На думку члена комітету Верховної Ради з ПЕК Сергія Тулуба, в нафтовидобувних компаній були кошти на пошук нових родовищ, але вони вирішили, що краще їх не використовувати. Він нагадує, що нерозподілений прибуток "Укрнафти" за 2006-2008 роки склав 4,9 млрд грн. "Вони сповна могли направити ці гроші на фінансування бурових робіт цього року", - говорить Тулуб. Максим Шеїн з "Брокеркредитсервісу" вважає, що скорочення фінансування робіт із розвідки та розробки нових родовищ пов'язане з корпоративним конфліктом власників "Укрнафти" і держави.
В 2007-2009 роках НАК "Нафтогаз України" намагалася провести дев'ять зборів акціонерів нафтовидобувної компанії, проте всі вони були заблоковані в суді другим за розмірами акціонером - групою "Приват". Тоді представники групи пов'язували це з небажанням держави піднімати закупівельні ціни природного газу. "Що стосується приватних компаній, то вони теж вважали за краще активно не інвестувати в нафтовидобування через політичну нестабільність в країні і відсутність гарантій із повернення інвестицій", - підкреслює Шеїн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас