Що буде з цінами на бензин у 2010 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з цінами на бензин у 2010 році

Енергетика
2300
Робити довгострокові прогнози напередодні президентських виборів - справа невдячна. Та все ж картинка майбутнього допомагає комфортніше відчувати себе в сьогоденні, пише "Комсомольська правда".
Тарифи ЖКГ
Не секрет, що питання цін на газ і послуги ЖКГ в нашій країні завжди лежало більше в політичній, ніж в економічній площині. Тому тарифи на блакитне паливо залежатимуть від того, як поведеться новий президент країни.
З одного боку, всі політики зараз стверджують, що зуміють утримати ціни на рівні 2009 року, але в пресу потрапляє інформація про те, що уряд збирається істотно підвищити ціну на газ для населення і підприємств теплокомуненерго. Цього вимагає від України МВФ. За останньою інформацією, з 1 квітня, 1 липня і 1 жовтня газ дорожчатиме на 25%. Можливо, це і "качка", але восени багато політиків говорили, що газ мав дорожчати щокварталу на 20% з 1 жовтня. Але перед виборами ніхто не ризикнув підвищувати ціни. Начебто саме тому МВФ і відмовив Україні в черговому транші стабілізаційного кредиту.
Якщо таке підвищення станеться, то ціни на блакитне паливо до кінця року зростуть удвічі.
Звісно, в такій ситуації ціни на гарячу воду та опалення в багатоквартирних будинках теж не стоятимуть на місці. Правда, кожен регіон почне самостійно встановлювати ці тарифи - залежно від жадності місцевої влади і якісного стану комунального господарства регіону. Якщо зараз в більшості міст за двокімнатну квартиру платять квартплату не менше 250 грн. на місяць, то до кінця року приготуйтеся викладати не менше 400 грн.
Ціни на електроенергію для населення теж підвищуватимуться. Деякі аналітики не відкидають зростання тарифів на 70% до кінця року.
Світ почне жити впроголодь
Перед Новим роком піднялися ціни майже на всі продукти харчування. Ця традиція спостерігається щороку, але в 2010-му після свят ціни вниз не підуть.
Молоко і молочні продукти дорожчають вже три місяці поспіль. Як кажуть експерти, молоко дорожчатиме аж до кінця березня. Ціни на м'ясо підвищаться не менше ніж на 10%. Січень стане останнім місяцем, коли можна буде купити порівняно недорогий цукор. Як ми вже неодноразово писали, його вартість в світі продовжує підвищуватися, а в Україні намітився дефіцит цього продукту. Якщо ви ласун, то краще купіть його по 7 гривень зараз. До кінця весни - початку літа його ціна може зрости удвічі, як це було в 2009 році.
Продовжать дорожчати українські овочі. Але до таких сезонних чинників ми вже звикли. Гірше те, що продукти починають дорожчати і в світі. Вартість цукру торік злетіла більш ніж удвічі, оскільки збору урожаю в Бразилії та Індії зашкодила негода. Окрім цукру, різко зросли ціни на каву, какао і чай. І ціни ще деякий час продовжать зростати. Отже, любителям солодощів і вранішньої кави не позаздриш. В середньому на 1-1,50 грн. підніметься в ціні хліб. Причина в тому, що зерно дорожчає у всьому світі.
Найпесимістичніший прогноз роблять аналітики агентства Bloomberg. На їхню думку, відновлення від наслідків світової фінансово-економічної кризи може стимулювати попит на продукти харчування і спричинити зростання цін на сировинні продовольчі товари на 40-60%. Природно, таке зростання цін в Україні неможливе, але подорожчання на 15-20% за рік - це цілком реальна перспектива.
Доля гривні - в руках нового глави Нацбанку
Друге важливе питання, яке турбує всіх українців і від якого залежить життя в країні, - це курс долара протягом року. Тут все залежить від Національного банку і його політики. А спрогнозувати її сьогодні дуже непросто. Річ у тім, що ще в середині грудня вийшов термін повноважень Володимира Стельмаха, але нового главу НБУ отримає лише після президентських виборів, адже вносити на розгляд його кандидатуру до парламенту може лише президент. Від того, яку політику проводитиме Нацбанк, безпосередньо залежить курс долара.
- Перспектива долар-гривня теж багато в чому залежить від дій уряду України, - вважає радник голови правління "Укргазбанку" Олександр Охріменко. - Після завершення виборів президента України буде повернення частини валюти, яка "втекла" в офшори, а це близько 18 млрд дол., тому, швидше за все, варто чекати зміцнення гривні до рівня 7,5-7,7 наступного року. Але це за умови, що нове керівництво країни не захоче швидко вирішити всі свої проблеми з дефіцитом бюджету, підвищенням заробітних плат і пенсій. Вирішити ці проблеми можна лише за рахунок емісії гривні. В цьому випадку про зміцнення національної валюти можна забути. Швидше за все, долар при такій величезній емісії гривні коштуватиме на кінець 2010 року близько 10 грн.
Ми ж сподіваємося, що новий глава Нацбанку не буде включати "друкарський верстат", в цьому випадку, за нашими прогнозами, середньорічний курс залишиться на рівні 7,8 грн./дол.
Бензин залежатиме від курсу долара
Ще однією гарною новиною можна назвати те, що світові експерти не чекають різких коливань цін на нафту. Схоже, нинішня ціна 70 доларів за барель влаштовує всіх - і нафтових магнатів, і споживачів.
В наступному ж році, за прогнозом експертів одного з провідних банків Великобританії Barclays Capital, середньорічні ціни на легку нафту можуть піднятися до 85 доларів. Це на 13 доларів вище порівняно з попереднім, листопадовим прогнозом.
З іншого боку, одна з найбільших російських нафтових компаній ТНК-ВР заклала в бізнес-плані ціну на російську нафту, яка дешевша від легкої нафти на 5-7 доларів, - на рівні 60 доларів за барель.
Як бачимо, прогнози експертів не обіцяють різких змін цін на нафту, а значить, і на українських заправках вартість бензину коливатиметься в невеликих межах ±15% від теперішньої вартості, тобто не більше ніж на гривню в один чи інший бік. Але лише в тому випадку, якщо курс гривні наступного року буде стабільним.
Шкідливі звички продовжать дорожчати
Пити і палити торік стало як мінімум удвічі дорожче. Ціни на сигарети підвищувалися тричі, а на алкоголь - двічі. Намагалися депутати підвищити ставки акцизного збору і в грудні, але президент наклав вето на цей законопроект. Після цього їм не вдалося здолати вето - їм не вистачило 15 голосів. Проте вже в січні парламент обіцяє повернутися до цього питання. І, швидше за все, проголосують за нове підвищення цін. Яким воно буде - невідомо, але якщо врахувати, що в Росії і Молдові тютюн дорожчає на 30-40%, то і наше подорожчання навряд чи буде меншим.
Крім того, з 1 січня на 15% підвищиться специфічна ставка акцизного збору. Річ у тім, що в Україні тютюновий податок складається з двох компонентів. Перший - специфічна частина акцизного збору, при якій діє фіксована ставка на одиницю продукції. Ставка відповідно до другої, адвалорної системи передбачає стягнення відсотків з ціни товару. Депутати хочуть підвищити другу частину, а перша підвищується за планом. Тому навіть якщо депутати не проголосують за підвищення акцизів, то курцям доведеться переплачувати по 10 копійок з пачки.
Не можуть народні обранці спокійно дивитися на недорогі вина. Мало того що з 1 грудня пляшка вина об'ємом 0,7 л або літровий пакет цього напою не може коштувати менше 12 грн., так ще і пропонують прирівняти оподаткування кріплених вин до оподаткування горілки. Депутати хочуть встановити ставку акцизного збору на міцні вина, окрім марочних, на рівні 34 грн./л 100-процентного спирту. Якщо врахувати, що пляшка горілки в роздробі коштує не менше 17,96 грн., то літровий пакет міцного вина підніметься в ціні до 18-20 гривень.
Мабуть, подорожчає і горілка. У парламенті лежить законопроект, що передбачає підвищення з 1 грудня 2010 р. ставки акцизного збору на спирт на 32%. В разі його прийняття півлітрову пляшку "оковитої" дешевше 20 гривень буде неможливо знайти.
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас