Політичний тиск: Центробанки починають втрачати незалежність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політичний тиск: Центробанки починають втрачати незалежність

Валюта
898
Не лише в Україні уряд і центральний банк не можуть порозумітися. Криза позбавляє центробанки незалежності - політики починають втручатися в їх роботу. Експерти попереджають, що подібні проблеми можуть виникнути і у ФРС, і в ЄЦБ.
В украй важкі для світової економіки часи центральні банки різних країн з готовністю прийшли їй на допомогу. Заходи, вжиті регуляторами, укупі з урядовими програмами принесли бажаний ефект - і рецесія в більшості провідних економік вже змінилася довгожданим відновленням. Проте в будь-якої медалі, як відомо, є інший бік. Під час кризи вплив урядів на кредитно-грошову політику став відчутнішим і тепер під загрозою виявилася незалежність світових ЦБ, пише The Wall Street Journal.
В окремих країнах політики вже намагаються втрутитися в діяльність центральних банків, нагадує видання. Так, минулого тижня президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер спробувала звільнити главу центрального банку країни Мартіна Редрадо через розбіжності з оплати держборгу. Банкір, втім, був відновлений на посаді вже наступного дня за рішенням суду. Проте прецедент створено. А в Південній Кореї уряд направив свого офіційного представника на засідання центрального банку вперше за останнє десятиліття. Втім, поки що посягання на незалежність ЦБ відбуваються лише на словах і відносяться до вузького кола країн. Проте представники центробанків інших держав світу, у тому числі і Федеральної резервної системи США, побоюються, що незабаром подібні проблеми можуть виникнути і у них. Адже багато центральних банків отримали незалежність не так давно - в 1997 році це сталося з Банком Англії, а через рік незалежним став і Банк Японії.
Разом з тим, зазначають економісти і представники ЦБ, незалежність є життєво важливим чинником для ефективної діяльності ЦБ. Адже багато рішень, що приймаються регуляторами, є політично непопулярними, але вважаються необхідними для ефективного управління економікою.
Наразі ФРС є украй вразливою для політичного втручання, оскільки американський ЦБ більше, ніж будь-коли, пов'язаний з економікою США. Європейський ЦБ менш схильний до таких чинників через свою багатонаціональність, проте і він опинився під загрозою. Так, минулого тижня президент Франції Ніколя Саркозі вкотре висловив занепокоєння надмірним зміцненням європейської валюти. А це, пише газета, може розглядатися як спроба закликати ЄЦБ почекати з підвищенням ставок. В Банку Англії і Банку Японії найближчим часом також можуть виникнути певні труднощі, пов'язані з майбутніми виборами.
І лише Центробанку Китаю переживати за збереження своєї незалежності не доводиться. Адже ЦБ цієї країни і так є урядовим відомством. І тому питання про політичне втручання для Пекіна не актуальне.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас