Час ділитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Час ділитися

Казна та Політика
463
Минулого року багатьом фінансовим компаніям США вдалося вижити лише завдяки державним мільярдам. Тепер же адміністрація президента Обами планує скоротити дефіцит бюджету за рахунок введення додаткового податку на діяльність фінкомпаній.
Президент США Барак Обама може запропонувати введення нового податку на діяльність фінансових компаній, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на представників адміністрації. Деталі пропозиції поки не розголошуються, проте, як заявили джерела в адміністрації, податок може бути заявлений в проекті бюджету, який буде оприлюднений у лютому.
На думку деяких експертів, введення податку переслідуватиме двояку мету, пише газета The Wall Street Journal. З одного боку, передбачається, що з його допомогою адміністрації президента вдасться виконати намічене завдання скорочення дефіциту бюджету в два рази, а з іншого - ці заходи багато в чому направлені на вирішення політичних і популістських завдань. Демократи напередодні нової виборчої кампанії в Конгрес намагаються привернути на свій бік якомога більше число виборців, багато з яких вельми неоднозначно ставляться до програми підтримки національної економіки, що проводиться урядом.
Згідно з опитуванням, проведеним агентством Bloomberg на початку грудня минулого року, майже дві третини американців вважають, що надання допомоги найбільшим фінансовим інститутам країни було помилкою, більше половини упевнені, що регулювання банківської системи має бути жорсткішим, а 31% респондентів цілком допускають, що проблемним компаніям потрібно було дозволити збанкрутувати.
В результаті реалізації антикризових заходів, у тому числі порятунку банківського сектора, дефіцит американського держбюджету минулого року зріс до астрономічних $1,4 трлн. Брак державних фінансів став результатом скорочення податкових надходжень на тлі рецесії, виділення $787 млрд на програми стимулювання, спрямування величезних сум на підтримку автомобілебудівної галузі та фінансового сектора.
При цьому аналітики чекають, що прибуток найбільших американських банків потроїться до 2011 року. В той же час багато компаній мають намір виплатити своїм співробітникам значні за розмірами бонуси за підсумками минулого року.
Це викликає зрозумілу незадоволеність платників податків, які впевнені, що занадто ризикована політика деяких банків призвела до найбільшої з часів Великої депресії кризи. Така зухвала поведінка фінансового співтовариства викликала дуже різку реакцію президента країни Барака Обами, який на самому початку свого президентського терміну, виступаючи в Конгресі США, обізвав банкірів з Уолл-стріт "жадібними жирними котами".
Уряд США, відповідаючи на вимоги виборців, намагається реформувати систему фінансового регулювання з тим, аби спонукати фінкомпанії проводити більш зважену та обережну політику.
Видання Politico відзначає, що пропозиції Білого Дому не дійдуть до введення податку на операції фінкомпаній. Ймовірно, в адміністрації також було вирішено відмовитися від введення податку на компенсації для співробітників фінкомпаній, бо його досить просто обійти.
Як пише газета The Wall Street Journal, одним з можливих варіантів могло б стати оподаткування боргових зобов'язань банку, тому що, на думку деяких чиновників, саме обсяг зобов'язань і говорить безпосередньо про ступінь ризикованості операцій, що проводяться банком. Основною турботою уряду, на думку самої адміністрації, має стати недопущення такої ситуації, коли банки перекладають податковий тягар на плечі своїх клієнтів, як це вже відбувається з овердрафтами і кредитними картками.
Поки ж реальнішими здаються заходи, які були прийняті в грудні 2009 року нижньою палатою Конгресу США. Вони передбачають найрадикальніше з часів Великої депресії посилення фінрегулювання. Зміни передбачають створення агентства з захисту споживачів фінансових послуг, а також створення фонду на $150 млрд на випадок санації великих фінансових інститутів.
Якщо нові закони будуть прийняті в нинішньому вигляді, Федеральний резерв втратить повноваження у сфері захисту прав споживачів на фінансовому ринку. Конгрес, у свою чергу, отримає право проводити аудит рішень центробанку у сфері кредитно-грошової політики. Регулюючі органи також отримають повноваження розділяти великі фінансові інститути, що створюють системні ризики, навіть якщо вони не переживають фінансових труднощів. Фонд, який передбачається створити для порятунку таких інститутів, фінансуватиметься за рахунок відрахувань самих цих фірм.
Тепер своє слово щодо проектів має сказати Сенат, який розробив власний варіант пакету і, провівши погоджувальні процедури з конгресменами, розраховує прийняти його в першій половині 2010 року.
Плани адміністрації США зі скорочення дефіциту бюджету досить напружені. Рекордний дефіцит бюджету США у минулому фінансовому році, що завершився 30 вересня 2009 р., складав 10% американського ВВП. Багато бюджетних аналітиків вважають рівень дефіциту стійким, якщо його обсяг у вигляді частки ВВП країни приблизно дорівнює довгочасним темпам економічного зростання. Грудневий консенсус-прогноз економістів говорить про можливе зростання 2010 року майже на 3%. І, як закликав директор адміністративно-бюджетного управління при президентові США Пітер Орсзаг, влада США мусить докласти всіх зусиль, аби скоротити дефіцит державного бюджету до "прийнятного і стійкого" рівня - близько 3% ВВП - в найближчі 6 років.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас