ПДВ перевірять електронікою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПДВ перевірять електронікою

Казна та Політика
1725
Державна податкова адміністрація (ДПАУ) відновила спроби створення електронного реєстру податкових накладних. Вчора було оприлюднено законопроект, який може позбавити платників податків права формувати податковий кредит і отримувати бюджетне відшкодування ПДВ, якщо накладна не буде зареєстрована в ДПАУ. Експерти вважають такі ініціативи податківців втручанням в діяльність підприємств.
Вчора рада підприємців при Кабміні оприлюднила урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, направлених на ліквідацію схем ухилення від оподаткування". Серед іншого документ дозволяє ДПАУ узаконити впровадження системи реєстрації податкових накладних, прописавши новий механізм в законі "Про ПДВ", оскільки попередня спроба створити реєстр постановою Кабміну не увінчалася успіхом. Введення реєстру з 1 листопада 2009 року заблокував президент Віктор Ющенко, оскарживши її в Конституційному суді.
Згідно із законопроектом, паралельно з подачею податкової декларації платники будуть зобов'язані надавати в ДПАУ "копію записів в реєстрах виданих і отриманих податкових накладних". В разі виписки підприємством-продавцем незареєстрованого документа він буде позбавлений можливості передати його покупцеві. Право видачі накладної буде обмежене, зокрема за умов непроведення в повному обсязі розрахунків з бюджетом, невиявлення місцезнаходження платника або ухвалення рішення судом про припинення його діяльності. Це дозволить обмежити право підприємства на формування податкового кредиту та отримання відшкодування ПДВ.
Центральний апарат ДПАУ зможе визначати "перелік достатніх підстав, які дають право на позапланову виїзну перевірку" для визначення достовірності заявлених в декларації сум ПДВ до відшкодування. Вчора заступники глави ДПАУ Сергій Чекашкін та Олексій Любченко, які займаються питаннями ПДВ, на дзвінки не відповідали. Раніше в Мінфіні заявляли, що підтримують закріплення створення реєстру в законі "Про ПДВ".
Ці пропозиції експерти називають спробою тиску держорганів на бізнес. За словами президента Союзу податкових консультантів Леоніда Рубаненка, ідея з реєстрацією податкових накладних не запрацює, оскільки ДПАУ не може стати посередником між продавцем і покупцем і впливати на перебіг операції між підприємствами за допомогою системи реєстрів. "Це збільшить документообіг підприємств, що суперечить прийнятій стратегії реформування податкової системи і спрощенню адміністрування", - додала член ради підприємців при Кабміні Тетяна Зацерковна. При цьому реформу необхідно супроводжувати своєчасним відшкодуванням ПДВ, що доки маловірогідно. "Ще в 2008 році ми ініціювали введення відповідальності податківців за затягування повернення ПДВ, але нічого не вийшло", - сказав Рубаненко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас