Європа рветься з м'ясом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа рветься з м'ясом

Аграрний ринок
1486
Європейський союз та інші учасники СОТ змусили Україну відмовитися від ідеї посилення вимог для імпортерів м'яса. Заборону на ввезення продукції не проінспектованих українськими фахівцями підприємств, яка мала набути чинності сьогодні, скасовано. Це сталося через загрозу запровадження дзеркальних санкцій з боку країн-учасниць СОТ. Але в Мінагрополітики від ідеї захисту внутрішнього ринку відмовилися не повністю - зараз розробляються нові обмеження.
Сьогодні мала набути чинності заборона на ввезення до України м'ясної продукції підприємств, які не були проінспектовані фахівцями Комітету ветеринарної медицини. Нові вимоги повинні були поширюватися на всіх виробників, включаючи тих, які мають "єврономер", тобто документ, котрий дозволяє виробляти і постачати продукцію до країн ЄС.
Але 28 грудня відповідний наказ Комітету ветмедицини був скасований, повідомили в прес-службі відомства. Офіційно причини цього в Мінагрополітики і Комітеті ветмедицини не коментують, але джерело в Мінагрополітики повідомило, що наказ був скасований, оскільки "вийшов за межі правового поля", передбаченого вимогами СОТ. Цю інформацію підтвердили в представництві Європейської комісії в Україні. За словами прес-секретаря представництва Давида Стулика, переговори про скасування обмежень проходили в рамках Комітету СОТ із санітарних та фітосанітарних норм, і в них брали участь представники ЄС, США, Канади, Норвегії та інших країн-членів СОТ.
"Головним аргументом торговельних партнерів України було те, що введення нею нових вимог до підприємств призведе до зменшення постачань продукції", - розповів Стулик. За його словами, країни могли задіювати механізм вирішення торговельних суперечок, передбачений законодавством СОТ, внаслідок чого до України могли бути застосовані торговельні санкції - зокрема, підвищення ввізних мит в країнах СОТ для деяких українських товарів. Раніше учасники ринку зазначали, що введення додаткових перевірок істотно обмежить імпорт, оскільки до моменту ухвалення рішення Комітетом ветмедицини було проінспектовано лише частину польських і білоруських компаній.
За 10 місяців 2009 року до України було імпортовано 368 тис. т м'ясної продукції на $500 млн, зазначає керівник групи експертів "Українського клубу аграрного бізнесу" Володимир Лапа. Причому 47% зайняла продукція із ЄС. Обсяг внутрішнього ринку експерти оцінюють в 2 млн т на суму понад $4 млрд. Скасування наказу Комітету ветмедицини невигідно вітчизняним виробникам. Впродовж останніх років їм неодноразово вдавалось домогтись введення обмежень на імпорт м'яса.
За словами голови асоціації "Союз птахівників України" Олександра Бакуменка, зараз імпортна продукція продається в Україні за демпінговими цінами, що призводить до зниження закупівельних цін на м'ясо і збитковості роботи вітчизняних виробників. Крім того, за його словами, імпортери ввозять в країну неякісне м'ясо - "м'ясо механічної обвалки, триммінг, частини курки з простроченими термінами зберігання".
Про низьку якість імпортної продукції говорять і в Комітеті ветмедицини, за даними якого неякісна продукція займає близько 50% серед імпорту. "Ми беремо участь в розробці нових санітарних вимог для імпортного м'яса, технічних регламентів, які можуть стати нетарифними методами регулювання для зниження обсягів його ввезення", - сказав Олександр Бакуменко.
Вітчизняних виробників підтримує і Мінагрополітики. Найближчим часом вимоги до імпортного м'яса в Україні посилюватимуться, пообіцяв заступник міністра Мінагрополітики Анатолій Мірошников. Він не уточнив, які саме заходи проводитимуться: "Торік завдяки самовідданій роботі Мінагрополітики і Комітету ветмедицини вдалось досягти зниження обсягів імпорту м'яса до України на 20%".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас