Суд в США заморозив частину активів ЦБ Аргентини за позовом приватних кредиторів країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд в США заморозив частину активів ЦБ Аргентини за позовом приватних кредиторів країни

146
Американський окружний суддя Томас Гриса заморозив частину коштів, розміщених на депозитах Центрального банку Аргентини в Нью-Йорку. Обсяг заморожених за позовом приватних кредиторів активів невеликий - всього $1,7 млн, але такі дії можуть ускладнити реалізацію планів уряду Аргентини з виплати боргів, пише газета The Wall Street Journal.
Влада Аргентини має намір оскаржити рішення американського судді.
Безпрецедентне рішення про замороження частини активів було прийняте на тлі спроб президента Аргентини Кристини Фернандес де Кіршнер використати частину резервів Центробанку для розрахунків по боргах перед кредиторами, відзначає WSJ. Глава держави пропонувала розмістити понад $6 млрд у спеціальному фонді, аби обслуговувати державний борг. Але представивши свій план в грудні, вона мимоволі зробила вразливими активи ЦБ для претензій кредиторів, кажуть аналітики. Згідно зі світовою практикою, кошти центробанків не можуть бути замороженими за позовом приватних осіб до міністерства фінансів.
Приватні кредитори намагаються добитися відшкодування втрат, понесених в результаті дефолту 2002 року по держпаперах цієї країни. Власне дефолт став відгомоном найбільшої фінансової кризи, що вибухнула в Аргентині в 2001 році. Згодом країна домоглася реструктуризації боргу перед приватними кредиторами, велика частина яких погодилася отримати відшкодування у розмірі 30 центів на один вкладений долар. Але 25% власників цінних паперів воно здалося недостатнім, і були ще спроби добитися повноцінної компенсації.
Не виключено, що лише замороженням $1,7 млн справа не закінчиться. Міністр економіки Аргентини Амадо Буду (Amado Boudou) передбачив, що обсяг заморожених коштів за позовом кредиторів може збільшитися до $15 млн. В цілому кредитори вимагають виплати $20 млрд боргу.
Дії американського суду можуть злякати інвесторів і ускладнити повернення Аргентини на фінансові ринки. "Рішення (про замороження) сигналізує, що область конфлікту тепер тягнеться поза аргентинськими кордонами", - відзначив аналітик міжнародного рейтингового агентства Fitch Кейси Рекмен.
Граючи з кредиторами в "кішки-мишки", Аргентина провокує їх на досить неординарні дії. У 2002 році німецькі кредитори навіть спробували захопити аргентинське військово-морське учбове судно.
Економіка Аргентини є третьою за величиною в Латинській Америці після Бразилії та Мексики.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас