Що отруюватиме життя українцям у 2010 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що отруюватиме життя українцям у 2010 році

Казна та Політика
4128
Куди вкладати чи куди бігти українцям у 2010 році? Які сюрпризи піднесуть нам рідна держава і світова економіка? Відповіді на всі ці питання хочеться знати вже зараз. Україну чекає ще один не дуже жирний рік.
Засмучуватися з цього приводу не варто - справи все одно підуть набагато краще, ніж рік тому. І взагалі - пора починати готуватися до чергового циклу економічного зростання: робити вирішальні кроки в кар'єрі, придивлятися до нерухомості, фондового ринку і подумувати про власний бізнес.
В першому кварталі 2010 року оговтаємося від виборів. У другому - оглянемося і почнемо займатися ділом. У третьому - відчуємо перші плоди своїх зусиль. У четвертому - з'являться ознаки неухильного економічного підйому.
Головний фактор нестабільності в Україні, який не дозволяє робити більш-менш стійкі економічні прогнози, сам по собі на диво стабільний і регулярний. Це вибори. Президента в Україні вибирають раз на п'ять років і, напевно, це дуже часто. Тому що за 1,5-2 роки до виборів до них починають активно готуватися і жодних довгочасних стратегій не реалізують. Який сенс? Влада може змінитися, розпочаті проекти здійснити не вдасться, і вже вкладені гроші пропадуть. Рік після виборів іде на розкачування і "утрясання" стосунків із владою. В результаті для нормальної роботи залишається 2-2,5 років.
Хто може нормально працювати з таким терміном планування? По-перше, дуже великі корпорації, в яких досить грошей і впливу, аби домовитися з будь-якою владою. А по-друге, дрібний бізнес, який так високо не літає і за будь-яких обставин далі ніж на два роки не загадує.
Держава теж жодної довгочасної стратегії реалізувати не може. Не встигає просто. Новий президент, який дорветься до штурвалу цього року, виявиться в точно такій ситуації. Рік піде на те, аби "вирішити питання" з парламентом і обзавестися новим урядом. Потім років зо два, дасть Бог, буде присвячено роботі на благо вітчизни. А там, дивись, пора тримати оборону довкола президентського крісла. Таким чином, державна влада в Україні скочується на рівень інтересів найдрібнішого бізнесу - як би день простояти та ніч протриматися. І абсолютно все одно, що записано в економічних, соціальних та інших програмах кандидатів у президенти. Пишеться це все просто на втіху публіки, адже за 2-2,5 роки ніяких довгочасних перетворень реалізувати не вдасться.
Українці в таких обставинах можуть розраховувати лише на себе. Криза перед виборами стала швидше фетишем, ніж реальною сферою діяльності для влади. Уряд з нею начебто бореться, а опозиція його дії начебто критикує. Чиновникам є про що поговорити на численних ток-шоу, а у громадян України є можливість продемонструвати свої здібності до виживання в складних умовах.
Як зізнавалися автодилери, будівельники і рітейлери, компанії планують свою діяльність в основному поквартально. Прогнози на кінець року не дуже чіткі - представники бізнесу здебільшого чекають, що 2010 рік принесе такі ж результати, як і 2009-й. "Такі ж результати" означають такий самий рівень прибутків для компаній і такий самий рівень зарплат для їх співробітників.
За підсумками жовтня Україна опустилася на останнє місце за рівнем зарплат у Європі в доларовому еквіваленті. За даними Держкомстату, серед п'яти найбільш низькооплачуваних країн Європи Україна розмістилася на останньому місці. У Болгарії середня зарплата складає $420, в Албанії - $400, в Білорусі - $360, в Молдові - $250, в Україні - $240. За підсумками року завдяки зміцненню гривні Україна може обігнати Молдову і вийти на передостаннє місце. Але відновлення економічного зростання і збільшення зарплат компанії очікують не раніше 2011 року.
Поживні цифри
Побоюються виборів не лише в Україні. Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), який в 2010 році планує інвестувати в Україну €1,1 млрд, визнає, що "вибори, що наближаються, принесуть ще одну хвилю нестабільності". Так заявив на міжнародному форумі в Харкові заступник директора ЄБРР в Україні Грем Хатчисон, пише РБК-Україна. Проте, за його словами, Банк збирається і далі підтримувати Україну. У 2009 році ЄБРР вже профінансував в Україні аграрні проекти на суму €200 млн і не планує знижувати фінансування АПК в 2010-му.
Для приватних інвесторів такі заяви ЄБРР - хороший знак. Вони рівносильні словам: "вкладати в аграрний сектор України вигідно". Справді, Україна - один з найбільших експортерів зерна в світі. І, що найприємніше, в кризовий 2009 рік обсяги продажів зерна вдалося збільшити. За даними Нацбанку України, в ІІ кварталі 2009 року в порівнянні з ІІ кварталом 2008 року обсяг експорту продовольства збільшився на 2,9% (на жаль, свіжіших даних на час підготовки статті не було).
Експорт зріс завдяки зерновим культурам (їх продали на 19% більше) і насінню олійних культур (його експорт взагалі зріс в 7,9 разу). Всього аграрії змогли заробити на зовнішніх ринках $2119 млн. Раз ці гроші враховані НБУ, значить, вони влилися в економіку України і змогли підтримати курс гривні. Якщо говорити про високі сфери, то, за даними керівника групи радників глави Нацбанку Валерія Литвицького, в цілому за підсумками грудня додатне сальдо інтервенцій Нацбанку (що викуповує "зайву" валюту на ринку, аби не допустити дуже сильного зміцнення гривні) може скласти $300 млн. Далекі від високих сфер громадяни могли в кінці 2009 року спостерігати стабілізацію курсу гривні біля віконець обмінників.
ЄБРР не планує знижувати підтримку аграрних підприємств у 2010 році, значить, у них все і далі буде більш-менш добре. Проте і тут рідна українська влада здатна все зіпсувати. За словами директора з агробізнесу ЄБРР Жиля Меттетала, фінансувати розвиток інфраструктури ринку землі Банк буде лише в тому випадку, якщо буде скасований мораторій на продаж землі сільгосппризначення. А якраз його скасовувати український парламент не збирається - в останніх числах грудня він в першому читанні проголосував за його продовження до 2012 року. Президент закон про мораторій ветував, але користі від того небагато - "за" мораторій голосувало значно більше 300 депутатів, отже, вето може бути легко подолано.
Важкі цифри
Більші важкі галузі, які традиційно "годували" Україну, - металургія, машинобудування і хімічна промисловість, - оживають набагато повільніше. Металурги, наприклад, в жовтні 2009 року, за даними Держкомстату, збільшили випуск продукції (147,6% від обсягу жовтня 2008 року). Як поспішив заявити міністр економіки Богдан Данилишин, це набагато вище від середніх показників 2000-2008 років і взагалі рекорд для цього виду діяльності починаючи з 2004 року.
Щоправда, вже в листопаді випуск металургійної продукції скоротився в порівнянні з жовтнем (97,8% від рівня жовтня), а за підсумками 11 місяців склав 70,4% обсягів, випущених за аналогічний період 2008 року. Як сказано в макроекономічному огляді НБУ, окрім позитивних чинників, які допомагали металургам (низький курс гривні, стабілізація цін і скасування деяких торговельних обмежень в країнах ЄС), свій згубний вплив чинили і негативні (проблеми з сировиною, низький внутрішній попит, брак обігових коштів і "митна" підступність з боку Російської Федерації).
Загальне сальдо зовнішньої торгівлі в ІІІ кварталі 2009 року залишалося від'ємним - $258 млн. В основному завдяки дефіцитному сальдо товарного балансу - $1,7 млрд. Коли з'являться дані за IV квартал, абсолютні цифри, зрозуміло, зміняться, але загальна тенденція - навряд чи. Україна, як і раніше, купує товарів на більші суми, ніж продає.
Тішить те, що в ІІІ кварталі 2009 року експорт товарів зріс на 12,8% в порівнянні з II кварталом і склав $10.4 млрд. Що особливо добре - завдяки низькому курсу гривні й відносно стабільним світовим цінам зростання експорту в доларовому еквіваленті означає фізичне збільшення обсягів постачань. Тобто українські експортери дійсно змогли продати більше. З іншого боку, $10,4 млрд все одно дотягують лише до половини обсягу експорту аналогічного періоду 2008 року. Але це якраз не дуже страшно, тому що в 2008 році Україна експортувала своїх товарів на рекордну суму за весь час свого існування.
Неприємні цифри
Крім експортерів, долари до України підкидав і уряд. Але він залучав чужі й на певний час. У листопаді 2008 року МВФ прийняв рішення виділити Україні $16,4 млрд у вигляді кредитів stand by. Вже були виділені три транші на загальну суму $12 млрд. Видача четвертої порції грошей поки під питанням - знову ж таки вибори, політична нестабільність. За даними НБУ, валовий зовнішній борг України в кінці листопада 2009 року зріс до $104,376 млрд. За даними Світового банку, зовнішній борг України у вересні складав приблизно 84% її внутрішнього валового продукту (ВВП). За результатами 2009 року борги України можуть перевищити 90% її ВВП. Цифра дуже лякає, але до неї входять і борги держави України, і позики українських компаній.
Державний і забезпечений держгарантіями борг складає 36,7% ВВП. Це вже не так страшно, але все одно загроза дефолту для України цілком реальна. Що найсумніше, в 2010-му ситуація не лише не покращиться, але і загрожує ускладнитися - за оцінками Світового банку, держборги і забезпечені позики в поточному році досягнуть 41,7% ВВП. На щастя, експерти Банку прогнозують, що українські компанії нормально погашатимуть свої позики і загальний борг зменшиться до 82% ВВП. Та тільки викликають побоювання плани нинішнього прем'єра довести держборги до рівня 48,4% ВВП.
Що ж стосується прогнозів економічного зростання, то, за попередніми результатами 2009 року, номінальний ВВП (тобто в цінах 2009 року) досягає 912,3 млрд грн. Реальний ВВП (переведений в порівнянні ціни) за оцінками СБ на 15% менший, ніж був у 2008 році. У 2010 ВВП почне зростати, але він так і не досягне навіть докризового 2007 року.
Радісні цифри
Як свідчать дані, опубліковані на сайті Нацбанку, ВВП України зростав два квартали поспіль - з квітня по вересень 2009 року. У другому кварталі 2009 року він виявився на 4,5% більшим, ніж в першому кварталі, а в третьому - на 2,9% більшим, ніж у другому. Темпи зростання, звісно, зменшилися, але! У міжнародній практиці прийнято вважати, що зростання ВВП впродовж двох кварталів поспіль свідчить про завершення рецесії в економіці країни.
Як запевняє міністр економіки Богдан Данилишин, українська економіка зуміє відновити докризові обсяги ВВП вже до кінця 2012 року. За його оцінками, спад ВВП за підсумками 2009 року складе лише 10-12%. "Позитивні тенденції в економіці вже почалися і до кінця 2009 року вони посиляться. Очікується, що за підсумками I півріччя 2010 року ми вже матимемо позитивний результат, - оптимістично вважає міністр. - В більшості країн світу спостерігаються аналогічні тенденції поступового зменшення глибини падіння на тлі пожвавлення динаміки попиту і цін на світових ринках. Тому ми чекаємо продовження тенденції відновлення вітчизняного промислового виробництва не лише в секторах, орієнтованих на внутрішнє споживання, але і в секторах, орієнтованих на зовнішній ринок".
За прогнозами Данилишина, в 2010 році український ВВП зросте на 3,7%.
Світовий банк прогнозує для України в 2010 році скромніше зростання - 2,5%. Мовляв, ситуація на світових ринках покращиться, але Україна не зможе повною мірою це відчути. Світовому банку ми віримо більше, ніж політично ангажованому міністрові.
І причин для стриманості в оптимізмі у нас вистачає. "Поганих" кредитів у банків надто багато, тому нові позики вони видають вкрай неохоче. Власних ресурсів в українських компаній для поповнення обігових коштів замало, а внутрішній попит допомогти їм теж нічим не зможе - зарплати зростати не будуть, тому купувати українці будуть дуже неохоче.
Це, звичайно ж, неприємно. Зате інфляція зростати не буде. За підсумками 2009 року, Світовий банк прогнозує зниження офіційної інфляції в Україні нижче 14% (за 11 місяців 2009 року вона склала 11,3%). У 2010 - нижче 11%. Міністерство економіки в 2010 році прогнозує інфляцію на рівні 9,7%. Уряд, щоправда, з інфляцією майже ніколи не вгадує.
Індекс цін для середнього класу, який розраховують "Деньги", за 11 місяців 2009 року виявився набагато скромнішим, ніж офіційна інфляція - ціни зросли всього на 8,1%. Наш кошик містить значно менше непотрібних у побуті товарів (якими рясніє кошик Держкомстату, за яким рахується офіційна інфляція), тому гостріше реагує на зміну купівельної спроможності представників середнього класу. Дані грудня, звичайно ж, збільшать цю цифру, але за підсумками року вона точно виявиться меншою 14%.
В 2010 році інфляційні очікування невисокі. Втім, як і зарплатні. Споживчий кошик не зросте в ціні більш ніж на 10-15%, а зростання індексу зарплат не перевищить 5%.
Перспективні цифри
Тож що в 2010 році впливатиме на українську економіку і наше життя позитивно? Поступове зростання виробництва (якщо на зовнішніх ринках нічого не зміниться), стабілізація внутрішньої політичної обстановки (якогось президента все-таки виберуть), низька інфляція, яка стимулюватиме заощадження, та і споживання, а також якесь, хоч і маленьке, але все-таки зростання зарплат.
Отруювати українцям життя будуть плавна девальвація гривні, зростаючий держборг і пов'язана з ним загроза дефолту, дуже повільний і неохочий приплив грошей в економіку, труднощі з кредитами, а також можливе збільшення кількості банкрутств компаній. Бюджет на 2010 рік, до речі, досі не прийнятий.
Загалом, рік нас чекає важкий. Але вже в 2011 році майже всі експерти прогнозують упевнене економічне зростання, а значить, якраз в 2010-му є сенс починати свій бізнес: витрати ще невисокі, а економічний підйом вже близький.
А якщо братися за власний бізнес охоти нема, то 2010 рік дасть останній шанс міцно зайнятися самоосвітою - в 2011-му, коли почнеться економічне зростання, на це просто бракуватиме часу.
Анна Кібовська
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас