Уроки політекономії від Уго Чавеса: Генерали замість економістів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уроки політекономії від Уго Чавеса: Генерали замість економістів

Казна та Політика
1690
Передвиборчий популізм політиків згубний для економіки. Черговим підтвердженням цієї тези стала Венесуела. Президент Уго Чавес для того, щоб стримати зростання цін, вирішив звернутися за допомогою армії
Президент Венесуели Уго Чавес закликав військових і так звані народні організації не допустити підвищення роздрібних цін у зв'язку із новим обмінним курсом національної валюти, який набирає сьогодні чинності.
Суперечливий захід, оголошений Чавесом наприкінці минулого тижня, призвів до паніки в магазинах Каракаса та інших великих міст країни. Магазини побутової електроніки відкрилися в неділю на тлі безпрецедентного попиту на телевізори та аудіоапаратуру; люди вистоювали в чергах, раз у раз виникали бійки, повідомляє іспанська газета El Mundo.
У своєму недільному телевізійному шоу "Алло, президент", Чавес повідомив, що дав розпорядження національній гвардії "вийти на вулиці разом з народом і встановити контроль за цінами". Звертаючись до власників магазинів, президент сказав: "Давайте, спекулюйте, а ми відберемо у вас ваші бізнеси і передамо трудовому народу", - наводить його слова The Financial Times.
Подвійна бухгалтерія
Офіційний курс долара до болівара становив до понеділка 2,15. Від сьогодні він замінюється на два, також офіційних, курси. Для підприємств, які працюють у сфері виробництва і продажу товарів першої необхідності (до них віднесені продовольство, медикаменти, прилади та обладнання, а також кошти, що надходять від венесуельських емігрантів), встановлено курс 2,6 болівара за долар. За цим курсом будуть обмінювати тверду валюту іноземні дипломатичні представництва в Каракасі. Для всіх інших галузей, перш за все для нафтового сектора - основи венесуельської економіки, - встановлено курс 4,3 болівара за долар. І в тому, і в іншому випадку процес обміну валюти залишається під контролем держави. Контроль за валютними операціями був введений режимом Чавеса ще в 2003 році. При цьому більшість венесуельців обмінюють валюту на "чорному ринку", де курс долара становив в минулу п'ятницю 6,25 боліварів, за даними The Wall Strett Journal.
Кореспондент іспанської газети передає з Каракаса, що в деяких провінційних містах з магазинів зникли цінники напередодні переходу на новий курс. Ходять чутки, що загальне підвищення роздрібних цін складе до 50%. Влада спростовує ці повідомлення і готується використовувати армію для боротьби зі спекуляцією.
У своєму зверненні до військових (до них прирівняли також офіційні громадські організації) Уго Чавес закликав перешкодити приватному сектору скористатися ситуацією з метою наживи: "Деякі буржуї та олігархи стверджують, що через оголошені урядом заходи вони змушені підвищити ціни, - сказав президент. - Ми цього ніколи не допустимо! Я звертаюся до них із закликом: "Не робіть цього!". А народу я кажу: "Не допустіть, щоб вас обікрали!". Немає ні найменшої причини для підвищення цін на жодні товари" , - стверджує Чавес.
При цьому венесуельський президент визнав, що через якийсь час можливе підвищення цін в окремих секторах. Але тільки після того, як уряд проаналізує ситуацію і винесе свої рекомендації.
Боліваром по вадах!
Для боротьби зі спекуляцією, яка ще поки не почалася, але, на думку Чавеса, неодмінно почнеться, вже створено спеціальний орган - Громадський контроль - в рамках "наступального плану" боротьби з цим явищем. Це один з інструментів з побудови венесуельського соціалізму, оголосив полковник Чавес, додавши, що "боротьба за соціалізм - це також боротьба проти латифундій, злочинності, наркотрафіку, алкоголізму та тютюнопаління". Усі ці вади, на думку президента, занесені в народ багатіями, і з ними, так само як із самими можновладцями, потрібно вести непримиренну боротьбу.
Самого себе полковник називає "марксистом і християнином". "Багаті мене ненавидять, ну і Бог з ними. Вони розуміють, що не в змозі впоратися з нами, а також з любов'ю народу". Чавес не уточнив, кого саме так любить народ, що це нестерпно для венесуельських олігархів, але в умовах Венесуели це й без того очевидно.
З інших заяв президента, зроблених наприкінці минулого тижня, випливає, що девальвація болівара покликана допомогти венесуельському виробнику і ніяк не позначиться на добробуті громадян. Одночасно міністр економіки і фінансів Алі Родрігес пообіцяв посилити національне законодавство задля боротьби зі спекуляцією.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас