Міжнародні кредитори наберуться проблем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжнародні кредитори наберуться проблем

373
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Міжнародна фінансова корпорація (IFC) і австрійська компанія CRG Capital, що входить в американську CRG Partners Group, оголосили про створення фонду CEE Special Situations Fund для викупу проблемних активів в країнах Центральної і Східної Європи. Учасники вже внесли до фонду 36 млн євро і за рахунок нових інвесторів розраховують збільшити його до 200 млн євро.
В ЄБРР пояснили, що в основному фонд займатиметься купівлею акцій промислових підприємств, в яких через світову кризу виникли тимчасові фінансові труднощі. "Фонд не розчищатиме проблемні борги банків, а допоможе компаніям, які є життєдіяльними і здатні генерувати нормальні грошові потоки, але перебувають у скруті, - відзначив координатор проектів ЄБРР у фінансовому секторі Олександр Павлов. - Цей проект розроблявся давно, аби ЄБРР і IFC дістали можливість своїми коштами взяти участь в процесі роботи з поганими активами. Фонд створений для інвестицій в середні підприємства". За словами пана Павлова, критерії відбору підприємств аналогічні основним принципам ЄБРР: операційна прозорість і відсутність репутаційних ризиків.
Після придбання акцій підприємств фонд буде реструктуризувати їхню заборгованість, аби після відновлення стабільної прибутковості бізнесу через 3-7 років перепродати акції. При цьому ЄБРР і IFC беруть участь грошима і здійснюють стратегічний контроль, а оперативно управляти інвестиціями буде CRG Capital. "CRG в регіоні EMEA - один з провідних менеджерів, що спеціалізуються на стресових активах. В компанії хороша репутація, вона не асоціюється з рейдерством", - підкреслив Павлов.
Оскільки CRG Capital має більше досвіду роботи в країнах Центральної Європи, вона сконцентрує основну діяльність CEE Special Situations Fund в цьому ж регіоні, а в Україну і Росію інвестуватиме за залишковим принципом. Ліміт фондування українських підприємств буде встановлений лише після закриття фонду і визначення радами директорів основних учасників ключових пріоритетів. За даними Комерсант-Україна, фонди з невеликим капіталом зазвичай мають до 10 співробітників. CRG Capital вже шукає в Україні інвестбанк на роль консультанта.
Експерти позитивно оцінюють відкриття фонду, але сумніваються, що скористатися його послугами зможуть багато українських підприємств, що потребують такої допомоги. "Ймовірно, Україні вони виділять 20-30 млн євро, які підуть на 10-12 підприємств. Це можуть бути невеликі підприємства в машинобудуванні, хімічній, харчовій галузях із оборотом $20-50 млн", - вважає віце-президент інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов. "Великі підприємства - прозорі, але такий фонд на них не розраховує, а невеликі компанії навряд чи зможуть відповідати критеріям ЄБРР", - сказав директор консалтингової групи "Е-95" Сергій Куюн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас