Уго Чавес девальвував власний авторитет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уго Чавес девальвував власний авторитет

Валюта
1019
Через девальвацію національної валюти Венесуела опинилася на межі потужної соціально-політичної кризи. В неділю президент Уго Чавес пообіцяв не допустити зростання цін і залучити армію до боротьби зі спекуляцією. Проте громадяни країни, не повіривши обіцянкам влади, у вихідні попрямували до магазинів, панічно скуповуючи товари. Експерти вважають, що болюча в першу чергу для бідних верств населення реформа може серйозно вдарити по позиціях президента Чавеса, який досі спирався на їх підтримку.
Оголошене президентом Венесуели Уго Чавесом "коригування" курсу болівара, у наслідок якого в країні був введений подвійний валютний курс і одночасно здійснена девальвація, негайно призвело до різкого підвищення соціальної напруженості в країні. У вихідні тисячі людей по всій Венесуелі штурмували магазини, змітаючи товари з полиць. Особливою популярністю користувалася іноземна електронна техніка, оскільки після проведення реформи товари, що не є предметами першої необхідності, імпортуватимуться за курсом 4,3 болівара за долар США (девальвація на 50%). Втім, про всяк випадок багато покупців купували і товари першої необхідності.
Намагаючись вгамувати паніку, президент Чавес в неділю звернувся до населення в ефірі телепрограми "Алло, президент!" і пообіцяв не допустити зростання цін. "В даний момент немає жодних причин, аби хтось підвищував ціни. Я не розумію, чому люди шикуються в черги. Всі вони - жертви терористичної кампанії в ЗМІ, - оголосив він. - Буржуї вже говорять про те, що всі ціни піднімуться удвічі, і закривають свій бізнес. Люди, не давайте їм себе пограбувати! Будьте спокійні - я зможу забрати у них бізнес і забезпечити народ всім необхідним". У своєму виступі Уго Чавес назвав і головний інструмент, який він розраховує використовувати для регулювання цін: "Я б хотів, аби Національна гвардія разом з громадянами боролася зі спекулянтами на вулицях міст. Назвіть ім'я спекулянта, і ми візьмемо під контроль будь-яке підприємство незалежно від його розміру".
Другим способом боротьби зі спекуляцією влада називає розширення мережі філій створеної в кінці грудня державної Корпорації соціалістичних ринків (КСР). Втім, поки цей інструмент складно назвати особливо ефективним. Наприклад, недавно в Центральному парку Каракаса відкрилася перша філія КСР, що спеціалізується на продажах національних кукурудзяних коржиків арепа. Одна "соціалістична арепа" коштує близько 5 боліварів, тоді як у приватників такий же коржик коштує у 4-5 разів дорожче. Правда, в нову забігайлівку з моменту її відкриття стоїть багатогодинна черга. Крім того, КСР почала продавати у Венесуелі ввезені з Аргентини малолітражки Volkswagen і зібрані в країні іранські Centauro. Ціна за такий автомобіль перевищує $29 тис. - у 2-3 рази вище, ніж в США і сусідній Колумбії. Крім того, для отримування нового автомобіля доводиться записуватися в чергу і стояти в ній близько року.
Як зазначають експерти, незадоволеність Уго Чавесом серед населення поступово зростає. Адже девальвація - далеко не єдина економічна неприємність, котра спіткала венесуельців останнім часом. Ще в грудні Уго Чавес закликав населення "не співати, приймаючи душ" для економії води. А з нового року Каракас ввів обмеження на подачу електрики, внаслідок чого популярні торговельні центри і кінотеатри виявилися знеструмлені вечорами: через сильну посуху різко впав рівень води на греблях Гурійської ГЕС, яка виробляє майже дві третини електроенергії в країні. Цей захід викликав вибух обурення в суспільстві - походи в кіно і розглядання освітлених вітрин є в країні найпопулярнішою і чи не єдиною доступною формою дозвілля в найменш забезпечених верств населення. Опозиційні газети почали виходити під заголовками на кшталт "Чавес - викрадач Різдва!". В результаті минулого тижня влада виділила для власників торговельних молів додаткові квоти на електроенергію, трохи вгамувавши загострення невдоволення.
Як зазначають експерти, економічні неприємності переважно торкнулися бідних верств населення, яке до останнього часу активно підтримувало президента Чавеса і його "боліваріанський курс". Якщо цей електорат відвернеться від Уго Чавеса і його Єдиної соціалістичної партії Венесуели, якій цього року належить брати участь в парламентських виборах, режим, що існує у Венесуелі, може похитнутись. Втім, аналітики попереджають, що без консолідації венесуельська опозиція навряд чи щось зможе протиставити панові Чавесу і його прибічникам. "Звичайно, незадоволеність Чавесом зростає. Але опозиція так і не представила виразну стратегію, аби кинути йому виклик", - зазначає аналітик по Венесуелі IHS Global Insight Крістіан Велькель.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас