Українців та іспанців зрівняли в правах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців та іспанців зрівняли в правах

1622
Україна та Іспанія вчора підписали угоду про взаємне визнання і обмін водійських посвідчень. Документ дозволить українським громадянам, які легально проживають в Іспанії, але отримали водійські посвідчення в Україні, обміняти їх на іспанські за спрощеною процедурою. Іспанія стала першою країною Євросоюзу, яка визнала українські водійські посвідчення. У МЗС України і в Єврокомісії вважають це важливим прецедентом для досягнення подібних домовленостей з іншими країнами-членами ЄС.
Угоду про взаємне визнання і обмін водійських посвідчень було підписано під час візиту до Іспанії міністра закордонних справ Петра Порошенка. Про це вчора повідомив заступник міністра закордонних справ Валерій Чалий. Згідно із угодою, яка набуде чинності через 60 днів після ратифікації обома сторонами, українські водії, які легально проживають в Іспанії, але посвідчення отримали в Україні, зможуть отримати іспанські права на керування легковим авто без теоретичних і практичних іспитів, а права на керування вантажівками і автобусами - після складання іспиту.
Для отримання посвідчень в Іспанії українцям потрібно буде повідомити номер, місце і дату видачі українського водійського посвідчення, номер документа, що засвідчує особу, номер ідентифікаційного посвідчення, виданого іспанським державним органом, а також вказати місце проживання в цій країні. За словами пана Чалого, раніше українцям, що проживають в Іспанії, для обміну водійських посвідчень необхідно було складати іспити іспанською мовою, що викликало певні труднощі. До того ж вартість процедури складала 2000 євро і вище.
Валерій Чалий повідомив, що Іспанія стала першою державою Євросоюзу, котра підписала з Україною угоду про взаємне визнання водійських посвідчень. На думку заступника міністра, це є важливим прецедентом для підписання подібних документів з іншими країнами-членами ЄС.
Позицію пана Чалого розділяють і в представництві Євросоюзу в Україні. За словами прес-секретаря представництва Давида Стулика, видача водійських посвідчень знаходиться в компетенції національної влади країн. "Проте, якщо один з членів ЄС дійсно домовився з Україною про взаємне визнання водійських прав, цей прецедент важливий для визначення позиції інших членів". Він також додав, що існує директива ЄС, згідно із якою власник посвідчення однієї з країн-членів Євросоюзу не зобов'язаний обмінювати його при переїзді на проживання до іншої країни ЄС.
Як повідомило вчора джерело в українському дипкорпусі, аналогічні переговори вже проводяться з низкою країн ЄС, в яких нещодавно пройшла чергова хвиля легалізації українських мігрантів, зокрема з Італією. "У випадку з Польщею, наприклад, ця проблема стоїть не так гостро: там менша вартість отримання водійських прав, та і з польською мовою у наших простіше", - додав співрозмовник.
В організації, що захищає права українських громадян за кордоном, - Всеукраїнській профспілці працівників-мігрантів в Україні і за її межами - вважають підписану вчора угоду "черговим кроком до Європи". "Ми вітаємо будь-які договори, котрі розширюють наші права за кордоном", - сказав голова профспілки Сергій Олійник. За його оцінкою, зараз за кордоном постійно проживають від 4 млн до 6 млн українських громадян. За інформацією МЗС, угода про взаємне визнання водійських посвідчень дозволить отримати права декільком десяткам тисяч українських громадян, що легально мешкають в Іспанії.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас